Szeged és környéke

2008.01.21. 19:21

Csigér tanár úr és a gitár

Szeged - Gimnazista kora óta, de gimnáziumi tanárként is gitározik és énekel Csigér István. A szegedi egyetem gyakorló gimnáziumának biológia–kémia–környezetvédelem szakos pedagógusát nemcsak a Tisza-parti városban, hanem szinte az egész Dél-Alföldön ismerik.

Újszászi Ilona

Gimnazista kora óta, de gimnáziumi tanárként is gitározik és énekel Csigér István. A szegedi egyetem gyakorló gimnáziumának biológia–kémia–környezetvédelem szakos pedagógusát nemcsak a Tisza-parti városban, hanem szinte az egész Dél-Alföldön ismerik – zenés műsorok fő- vagy társszereplőjeként. Epilóg című (a békéscsabai Szabó Ilával közös) CD-jét a napokban mutatják be Szegeden.

– A gitárosokért nagyon odavannak a csajok – állapítottuk meg egy iskolai buli után a haverommal. Gitározni kezdtünk, kedvtelésből – emlékszik 1977-re és a szegedi Radnóti gimnáziumi kezdetekre Csigér István. – Nekem az Illés, a Fonográf együttes, a barátomnak az LGT tetszett – vázolta első duettje kereteit.

– Dunántúli tanárkodásom idején, 1991-ig több hangszert is kipróbáltam, egy néptáncegyüttes zenekarában is játszottam. Aztán maradt a gitár, és persze az ének. Egyedül, illetve Trabalka Istvánnal és Pacsika Emíliával együtt léptem fel gyerekrendezvényeken, különböző nyári táborokban. Megzenésített verseket adtunk elő. A trió egyik legsikeresebb műsorát Levelibéka címmel magnókazettára is rögzítettük – mondja. Adj egy Tra-Csit! címmel mostanában is ad műsort a Csigér–Trabalka páros, miközben Remete-rock néven együttes alapításon is gondolkodik.
Legalább 300-350 dalból válogathat Csigér István, mikor fellépni hívják. Ugyanakkor föllépései száma nagyjából kétezer-kétezer-ötszáz. Csongrád megyén kívül hallhatták már például Békés, Hajdú-Bihar, Bács-Kiskun megye különböző településein is.

A gitár három évtizede Csigér István (balról) tartozéka, mellette Trabalka István.
Fotó: Segesvári Csaba

– Zongorázni tanultam gyerekkoromban, aztán felnőttként a szegedi zeneiskolába is vettem ének órákat, de nem vagyok profi se a gitározásban, se az éneklésben – mondja három évtizedes kedvteléséről Csigér István, aki munkahelyén, a szegedi egyetem Ságvári gyakorló gimnáziumában is gyakran föllép az ünnepségen. Az ilyen alkalmak – miközben az önkifejezés sajátos megnyilvánulásai – hatással vannak tanítványaira, akik közül néhányan éppen tanáruk példája nyomán kezdtek zenélni. Ezért is mondhatjuk: Csigér tanár úr teljesítménye az amatőrök között profinak számít.

Színpadon – többek között – Hevesi Imrével, továbbá a Péter és Pan duóval együtt, s legújabban a Békés megyei költő-tanárral, Szabó Ilával lép föl Csigér István. Epilóg címmel kiadták legszebb, az élet nagy dolgairól szóló, szerelmes dalokat is tartalmazó műsorukat. A Duettek, kicsit másképp alcímű CD bemutatóját január 29-én 18 órától tartják Szegeden, a Bartók Béla Művelődési Központ dísztermében.

– Az irodalom, a zene belső igénye az embernek. Ez a személyiségből fakadó érdeklődés független attól, hogy a munkám éppen a természettudományokhoz kötődik – magyarázza Csigér, akinek legújabb műsora, CD-je: lélekmelengető, lágy muzsika.

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!