Szeged és környéke

2008.01.21. 18:55

Cukorbetegség - Népbetegség II.

Szeged - A Park Egészségközpont orvosainak segítségével az elkövetkező hetekben olyan betegségeket, gyógymódokat mutatunk be, amelyek sokakat érintenek. Ezúttal a cukorbetegségről olvashatnak összeállítást.

Munkatársunktól

A diabétesz kezelésében egyre jobb eredmények érhetők el. Az időben történő felfedezés és kezelés hatására szinte még „gyógyítható" is bizonyos feltételek betartása mellett. A kezelés három pilléren nyugszik. A legelső és legfontosabb a diéta, de ugyanilyen, ha nem fontosabb az életmód változtatás is – fogyás, testmozgás fokozása stb. A kezelés harmadik pillére a gyógyszeres kezelés (tabletták vagy inzulin).

A diéta ismerete rendkívül fontos. Megismerését diétás nővér is segíti, de szinte minden háztartásban van olyan szakácskönyv, amelyben több oldalon keresztül táblázatban szerepelnek az élelmiszerek szénhidrát-, zsír-, fehérje- és kalóriatartalma. Ezek közül mindegyiket figyelembe kell venni, de kezdetben a szénhidrát mennyiség pontos betartása a legfontosabb. Mivel a betegek döntő többsége túlsúlyos, természetesen a kalóriát is meg kell szorítani. Több, diabéteszes gyógyszert vagy inzulint előállító cég ötletes, egyszerű, jól áttekinthető, szakmailag ellenőrzött füzeteket juttat el a rendelőkbe.

A kezelés második pillére, az életmód változtatás sem könnyű, különösen a súlyfelesleggel rendelkező 2-es típusú diabéteszes egyénnél. A legjobb fogyókúra Magyar Imre professzor belgyógyászati könyve szerint az, hogyha ínycsiklandó ételek illatát érezzük, fordítsuk el fejünket. Emellett a napi rendszeres, 2x30 perces testmozgás ajánlott tempós séta formájában, de legalább hetente 5-6-szor.

Cukormérgezés állapotában rögtön inzulint is kell adni néhány alkalommal.
Fotó: Tésik Attila

Nagyon fontos a diabétesz- vagy cukoranyagcsere-zavar bármely formájának fennállásakor a türelem. Nem szabad pánikba esni, és rögtön a családorvostól gyógyszert követelni, melyre a túlterhelt családorvosok könnyen ráállnak. Az állapot súlyosságától függően néhány nap, vagy néhány hónap várakozás mindenképpen ajánlott a pontos anyagcsere-állapot felméréséhez. Kivételes esetben – jelentősen emelkedett –, ún. cukormérgezés állapotában akár rögtön inzulint is kell adni néhány alkalommal, melynek eredményeként a normalizálódott vércukorszint után már a diéta és az életmód változtatás is elegendő lehet a későbbiekben.

A gyógyszeres kezelés is egyre több lehetőséget ad az orvos kezébe. Több csoportba sorolható gyógyszerek adása a megfelelő ritmusban, illetve adagolásban – kellő türelemmel kivárva a gyógyszerek hatását – egyensúlyba hozható az anyagcsere. A szájon keresztül ható gyógyszerek között több új, vagy másodvirágzását élő van forgalomban igen választékos hatóanyag-tartalommal és -kiszereléssel. Amennyiben ez nem elégséges, inzulinterápia válhat szükségessé, amikor is több inzulinkészítmény közül választhatunk. Több betegséggel kapcsolatban is Julesz Miklós professzort szeretném idézni, aki azt mondta, nem korán, nem későn, hanem idejekorán. Az ekkor elkezdett inzulinkezelés hatására néhány hónap vagy év után a már normális vércukor- és anyagcserehelyzet mellett már több esetben előfordult, hogy évekig el lehetett hagyni az inzulint. Ilyen betegem több van, köztük olyan is, aki közel 30 mmol-os vércukorértékkel jelentkezett.

Dr. Regényi Jakab
belgyógyász, diabetologus főorvos, Park Egészségközpont

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!