Szeged és környéke

2008.01.04. 13:15

December 18-a után sütött ki a nap ismét Szegeden

Szeged - A napfény városában december 18-án sütött ki a nap utoljára. Ma reggel szó szerint megtört a jég, újra láthattuk a fényes égitestet. A hétvége enyhülést, valamint újabb csapadékot hoz.

Munkatársainktól

– Szegeden és környékén december 18-ától ma reggelig nem sütött ki a nap. Felettünk pár száz méterre ugyanis egy körülbelül 700 méter vastag ködpárna volt, ami nem engedte át a napfényt – fogalmazott Gyuris Ferenc, a szegedi meteorológiai állomás ügyeletese. Hozzátette: nem szokatlan ez a jelenség, ám nem emlékszik hasonlóan hosszú időszakra a közelmúltból.

Mivel több mint két hétig nem sütött ki a nap, nem volt hőingás sem. Éjjel és nappal is röpködtek a mínuszok, a minimum hőmérséklet -4 és -9, a maximum hőmérséklet pedig -1 és -4 fok között váltakozott december közepe óta. Ráadásul szélcsend volt, legfeljebb nagyon gyenge szél, így a vastag ködréteg idáig nem mozdult. Eközben Magyarország legmagasabb pontján, az 1014 méter magas Kékestetőn gyönyörű időben, szikrázó napsütésben kirándulhattak, szánkózhattak.

Fotó: Frank Yvette
A napsütés Szegeden és környékén is jelentős változást hoz: sokkal melegebb lesz. Persze nem kell trópusi hőségre számítani, de nappal immár tartósan nulla fok fölé emelkedik a hőmérséklet, vagyis megkezdődik az olvadás. Nagyobb lesz a hőingás is: nappal plusz két fok, éjszaka pedig gyenge fagy lehet. Akkora zimankó, mint ma reggel volt – mínusz 10 fok –, biztosan nem lesz. Csapadék viszont várható a hétvégén is: holnap késő délutántól hóra, vasárnaptól esőre számíthatunk. Megélénkül a szél is. Mindezek miatt – az eső, az olvadás, majd újabb fagyás következtében – ismét lefagyhatnak, csúszhatnak az utak, a járdák, vagyis a közlekedés szempontjából tovább tart az igazi ítéletidő.

Délmagyarország / Délvilág hírek Keresse a témát a holnapi Délmagyarországban és Délvilágban is!

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!