Szeged és környéke

2008.01.03. 22:50

Életet mentett a szegedi rendőrjárőr

Szeged - Alsóvároson egy kapu kilincsére kötötte fel magát egy férfi, ám egy arra járó nő észrevette. Levágta az öngyilkosjelöltet, és hívta a rendőrséget. A kiérkező fiatal járőrnek sikerült újraélesztenie a férfit.

Dombai Tünde

– Ünnepek előtt, amikor még nem esett le a hó, csak nagyon hideg, esős este volt, egy fiatal nő riasztotta az ügyeletet. Alsóváros egyik főutcájáról telefonált, és elmondta, hogy egy férfi felkötötte magát a kapukilincsre – mondta Pigniczki Mónika rendőr járőr. Mire két férfikollégámmal percek alatt a helyszínre hajtottunk, a nő már leszedte az ötven év körüli haldoklót. Nem adott életjelet, ennek ellenére megpróbáltam újraéleszteni.

A három szegedi járőr közül egyedül a huszonhét éves törzsőrmesternő tanult elsősegélyt a rendőrségi szanitéc képzésen. A tanfolyam alapján tudta, hogy a legjobb, ha hanyatt fekteti a sérültet, és szájon át lélegezteti, illetve pumpálja a mellkasát – váltakozva. Mónikával még soha nem fordult elő hasonló eset a valóságban, de – azt mondja – ösztönszerűen érezte, hogy segítenie kell. Nem gondolkodott, „csak" mentett. Remélte, hogy jól csinálja. Egyik kollégája fogta a férfi csuklóját, hogy kitapinthassa a pulzusát, a másik társa mentőt hívott.

Reméltem, hogy jól csinálom az újraélesztést. Fotó: Karnok Csaba
És Mónika jól csinálta. A férfinak – aki szegedi ugyan, de nem abban az utcában lakott, ahol útközben öngyilkosságot kísérelt meg – egyszer csak gyengén verni kezdett a szíve. Egészen addig mesterségesen lélegeztette az öngyilkosjelöltet, amíg néhány perc múlva megérkezett a mentő. Akkor a szakemberek átvették az élesztést. Jó ideig küzdöttek, hogy a férfi állapotát annyira stabilizálják, hogy elvihesse a mentő.

– Szerencsés véletlenek sorozatának köszönhető a siker – hárította el gratulációnkat a törzsőrmester. – Véletlenül járt arra a nő, mi is időben érkeztünk és szakszerűen segítettünk. Azóta nem találkoztunk, nem tudok a férfi sorsáról. Én a személyiségi jogai miatt nem kereshetem, ő pedig nem jelentkezett, nem tudtam meg, hogy örült-e az életre kínált második esélynek vagy nem. A számtalan dicséretnek viszont, amit azóta kapok, nagyon örülök.

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!