Szeged és környéke

2008.01.24. 22:55

Hagyományok és újítások a Szeged étteremben

Szeged - Nehezebb egy olyan vendéglátóhelyet vezetni, amelyik a város szívében, a Széchenyi téren található, és amelyhez a legidősebb szegedit is emlékek kötik. A hagyományok és az újítások között keresi a kompromisszumot a tulajdonos, Perényi László.

Munkatársunktól

Lesz majd meglepetés a Széchenyi téren, ha a járókelők a Szeged étterem elé kikötött lámákba botlanak. A vendéglátóhely tulajdonosa, Perényi László ugyanis azt tervezi, hogy a dél-amerikai vacsoraestet kísérő meghökkentő látványosságként kiköti saját lámáit az étterem elé. „Egymagában már nem elegendő a hagyomány, a patinás név, valami pluszt is nyújtani kell a vendégeknek" – jelentette ki.

A város nevét viselő éttermet kötelezik a hagyományok, a szegediek hozzá fűződő emlékei, másrészt meg kell felelnie az új trendeknek. Ami nem könnyű feladat. Perényi László érzi ezt, nemrégiben tehát új üzletvezetőt, konyhafőnököt vett fel, és új étlapot készített, amelyen már a könnyebb, sok zöldséget tartalmazó ételek is felbukkannak, a korábbi, az étteremre évtizedek óta jellemző különlegességek mellett.

A tulajdonos, Perényi László és étterme.
Fotó: Segesvári Csaba

Az étlaphoz csütörtöktől vasárnapig zenés esteket is kínálnak: lesz, amikor a cigányzene, máskor a rockzene játssza majd a főszerepet. A tervezett nemzeti estekhez speciális ételeket és műsort terveznek. Somodi Sándor borásszal borkurzust indítanak, hogy egy újabb generációval ismertessék meg, melyik ételhez milyen nedű dukál. Idén is lesz jótékonysági vacsoraest: a tavalyiból befolyt 500 ezer forintos bevételt a gyerekklinika intenzív osztályának ajánlották fel. A fiatalokat csütörtöktől péntekig a koktélbár várja.

Az ezredfordulón nyitott ki újra

A város legendás szórakozóhelye a rendszerváltást követően veszteségessé vált, 1997-ben végleg bezárt, tulajdonosa, a Csongrád Megyei Vendéglátó Vállalat végelszámolással szűnt meg. A bérleti jogot még a vállalattól vásárolta meg 1998-ban, mintegy 20 millió forintért a Monarchia 2000 Kft., s újította fel további több mint százmillióért az addigra teljesen lepusztult helyiségeket. Betartva a műemlékvédelem szigorú előírásait. A Szeged 2000-ben nyitott ki újra. A vendéglőt ma is ugyanaz a kft. működteti, a gazdasági társaság tulajdonosi köre viszont már többször kicserélődött.

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!