Szeged és környéke

2008.01.28. 20:15

Ima és mulatás – tánccal

Szeged - A Balira érkezőket tisztelik az indonéz szigetlakók. Nem is kívánhatnának szebb fogadó gesztust, mint csinos lányokat, akik finoman ellejtik a tari panyamramát, vagyis azt a táncot, amellyel kifejezik: örömmel látnak. Aztán, hogy még emlékezetesebb legyen az első néhány lépés, virágkosárból hintik fel az utat illatos szirmokkal – mint azt a szegedi Reök-palota indonéz estjén is láthattuk.

Dombai Tünde

A földkerekség legnagyobb szigetországának, a 17 ezer darabból álló Indonéziának Bali csupán az egyik szigete. Az országnak egyébként csak a harmada lakott. A táncokon erős hindu és buddhista hatás érezhető, a vallási szertartásokba is beleilleszkedik jó néhány. A balinéz hinduk a táncmozdulatokon keresztül lépnek kapcsolatba isteneikkel.

Így táncolják balinézül: köszöntünk, kedves vendég! Fotó: DM/DV
Persze nemcsak imádkozni, hanem mulatni is szoktak táncolva. A tari joged kenyung manis például mulatós: két vagy több nő lép színre, értük versengenek a férfiak bambusz hangszeres kísérettel. Az erotikus taglejtéseket rizs- és kókuszpálinkával hevítik. Ez a rítus eredetileg népünnepélyek fénypontja volt rizsaratás után.

A balinéz táncok idővel turistalátványossággá avanzsáltak. A szigetlakók kicsi koruktól kezdve tanulják táncstúdiókban – sanggarokban – a mutatós koreográfiákat.

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!