Szeged és környéke

2008.01.02. 19:56

Könyvet írok, tehát létezem...

Minden komoly férfi könyvet ír vagy írt ezekben a hetekben: Orbán Viktor és Gyurcsány Ferenc arról, hogyan kellene működnie az országnak, a leköszönt jegybankelnök arról, miért működött rosszul. Tavaly a valóságshow-hős a valóságról, a motorversenyző a győzelemről, a rockzenész arról értekezett, hogyan dulakodott részeg polgármesterrel a koncert előtt. Miközben állítólag egyre kevesebb az olvasó, az írás, pontosabban a vallomás egyre több ember számára válik fontos gesztussá.

Bakos András

Ibolya egy Szeged melletti falu új kisboltjának harminc év körüli tulajdonosa. Nem szerepelt tévében, mégis egyre többen ismerik: nemrég indította be az üzletet, a helybeliek látják, hogy törekvő, és örömét leli abban, amit csinál. Ibolya egyszer azzal lepi meg újságíró ismerősét a kasszánál, hogy megkéri, segítsen neki, mert szeretne írni egy könyvet. Maga a szándék is érdekes, de Ibolya szemlátomást azt is tudja, hogyan érheti el a célját biztosan; keres egy íráshoz értő embert. Ezt a sztárok is így csinálják.

Élete regénye

Az írás mesterség. Az első magyar Nobel-díjas író, Kertész Imre 13 éven át dolgozott első regényén, a Sorstalanságon, amely többévi várakozás után jelenhetett csak meg 1975-ben. Bár az összevetés merész, talán mégis érdekes: Talmácsi Gábor könyve, az Életem 200 felett gyakorlatilag néhány nappal a győztes futam után már a boltokban volt. A világbajnok motorversenyző tavasz óta ráérő idejében kézbe vette a diktafont, és folytatásokban elmesélte élete regényét, a könyvkiadó pedig gyorsan elvégezte az aprómunkát.

Kertész Imre a bázeli könyvvásáron. Egyre népszerűbb mesterség az övé Fotó: MTI
Ennél sokkal több köze van a neve alatt készülő új könyvhöz Orbán Viktornak. A Fidesz-MPSZ elnökéről december elején a sajtó hírül adta, hogy felcsúti házában új könyvén dolgozik. A kötet 2008 elején jelenik meg, és folytatása a májusban megjelent könyvnek, az Egy az ország címűnek, amely már a harmadik kiadásnál tart, és eddig 31 ezer példány kelt el belőle. Ám Gyurcsány Ferenc is ír, mégpedig a magyar gazdaság helyzetéről, „a növekedés gátjairól" és persze a lehetséges kitörési pontokról.

Nem fog tetszeni

A skandalum gyakran szegődik társszerzőül egy-egy kötet megírásához, a botrány ígérete pedig a legjobb reklám. Nyáron derült ki, hogy Járai Zsigmond, a jegybank korábbi elnöke „aktív kikapcsolódás helyett könyvet ír", a bankkonszolidációról, pénzügyminiszteri és jegybankelnöki ténykedéséről. A kiadó azt hirdeti, Járai kötete „sok embernek nem fog tetszeni".

Előfordulhat, a megjelenése után egy-egy részletből bulvárhír lesz, mint Pataky Attila Bor, szex, rock&roll című remekének fejezeteiből. Aki ezeket nem olvasta, az is megtudta az újságból, hogy Attila hogyan kapott össze Zámbó Jimmyvel, illetve egyszer dulakodott egy kapatos polgármesterrel.

A kiadás nagy üzlet

Mindez azért érdekes, mert húsz éve halljuk, hogy egyre kevesebb az olvasó; hogy a televízió kitölti az emberek szabadidejét, a hírek és a könnyű filmek pedig a mesék iránti vágyat elégítik ki. Ez a jelek szerint még sincs egészen így. A bulvárhírek olvasása-hallgatása után mindig marad az emberben kíváncsiság. Még többet akar tudni a számára szimpatikus hírességről, mélyebben szeretné megismerni, és szívesen fizet, ha könyvet lát róla.

A kiadás tehát nagy üzlet. A piac pedig közben úgy is működik, hogy egyre érdekesebbek lehetnek azok a hírességek, akik saját területükön elismertek, mégis keveset lehet tudni róluk. Az ő könyvük kelendő. Az írók pedig először válasszanak maguknak izgalmasabb foglalkozást.

St. Martin vásárhelyi fejezete

St. Martinról, a szaxofonművészről köztudott, hogy verseskötetei is vannak, életrajzi könyvet azonban nem jelentetett meg eddig. Pedig biztosan sok embert érdekelne, milyennek látja az 5 arany, 2 platina és egy gyémántlemez tulajdonosa a 80-as és 90-es évek magyar könnyűzenei életét. – Ha lenne ilyen könyvem, abban természetesen Hódmezővásárhelyről is szó lenne, hiszen tizennyolc éves koromig itt nevelkedtem.

Így a szüleim mellett azokról a tanáraimról is írnék, akiknek sokat köszönhetek – mondja St. Martin, azaz, Szentmártoni Imre. Aki a minap Hódmezővásárhelyen, a Szent István-templomban adott jótékonysági koncertet a Kertvárosi Katolikus Óvoda javára. Egy író-újságíró évek óta gyűjti a vele kapcsolatos dokumentumokat, élményeket. Ezekből elkészült egy kézirat, de Imre azt mondta, hogy egy ilyenfajta számvetésnek még nem jött el az ideje.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!