Szeged és környéke

2008.01.27. 21:31

Kutyakozmetika: kedvencek parfümillatban

Szeged - Sok kutya gazdijának természetes, hogy három-négy havonta elvigye házi kedvencét egy kutyakozmetikába. A kezelés után az ebek kifésült bundával, sokszor parfümillatban távoznak.

Kancsár Tímea

Sok kutya gazdijának természetes, hogy három-négy havonta elvigye házi kedvencét egy kutyakozmetikába. A kezelés után az ebek kifésült bundával, sokszor parfümillatban távoznak. Előfordul, hogy nemcsak a kutyák, hanem a cicák, a nyulak, a vadászgörények és a papagájok is igénylik a „szalonokban" kapott kényeztetést.

A hétéves Tragacs, alias Tragi izgatottan várta, milyen frizurával távozik a kozmetikából. A cobolyszínű kan, angol cocker spániel nem tartozott a legtürelmesebb vendégek közé: néha fogcsattogtatással jelezte kozmetikusának, ne vágjon többet. De a várakozás megérte: két órán át tartó kemény munka után, Tragit „kibontották" hatalmas bundájából, speciális gyógynövényes samponnal megfürdették, aeromasszázsban volt része, miközben megszárították a bundáját, utána levágták a körmeit, és kitisztították hosszú fülét. A házi kedvenc parfümöt is kapott, virágillatban várta gazdiját, Végvári Máriát, aki elmondta: négyhavonta szükséges megismételni a teljes procedúrát, ez ennél a fajtánál elengedhetetlen. Távozás előtt Tragacs megkapta a bónuszként adott jutalomfalatot, így remélhetőleg legközelebb is szívesen megy szépítkezni.

Szőrvágás az állatkozmetikában. Fotó: Segesvári Csaba
Virág Annamária, a Dog Styling Kutyakozmetika tulajdonosa folytatta munkáját. Az üzletben még négy eb várt a sorára. A két és fél éves Csöpi névre keresztelt, nőstény bolognese keverék kutyus kocsival érkezett a szalonba. Az út mentén találták egy évvel ezelőtt, ezért a korát csak saccolni lehet, körülbelül két és fél éves. Gazdája, Metzinger Krisztina elmondta, háromhavonta járnak teljes fazonigazításra, addigra fekete göndör szőre kezelhetetlenné válik.

– A gazda saját higiéniájától és fajtától is függ, hány havonta nyírunk meg egy kutyát. Azt is figyelembe kell venni, hogy lakásban, vagy udvaron tartják-e az ebet – magyarázta Virág Annamária, aki amellett, hogy tizenöt éve kutyakozmetikus, spánielek tenyésztésével is foglalkozik. Elmondta, minden évszaknak megvan a jellemző fazonja: télen nem szabad túl rövidre nyírni az állatokat. Az sem mindegy, milyen vágási módszert alkalmaz. A házi kedvenceknél a gazdi fantáziájára van bízva a frizura, melyet általában géppel vág, így sokkal tartósabb, ellentétben a trimmeléssel, melyet kézzel végez a szakember a kiállításra készülő kutyákon. Az elhalt szőrszálak kitépkedésének eredménye nem tart el hónapokig, ezért a kiállítási szezonban – ami tavasszal kezdődik – háromhetente érdemes megismételni. – A szegedi gazdik általában olyan fazonokat kérnek, melyek sokáig kitartanak, és könnyen kezelhetőek.


Ritkán szeretnének trendi, extra frizurát a kutyájuknak, nálunk nem divat a polgárpukkasztás. Nyugaton egy kutyának legalább tíz ruhája van, ékszereket, sapkát, kiscipőt vásárolnak nekik – mesélte Virág Annamária. Elárulta, kreativitását a saját kutyáján, Lizán bontakoztathatja ki. Uszkár, ezért sokféle fazon jól áll neki. Előfordult, hogy kopaszra nyírtam a hátsóját, vagy pomponokat hagytam a fején, lábán, vagy a farkán – mesélte a szakember, akit kedvence már hét éve mindennap elkísér a munkába, és a buksiján rózsaszín masnit viselő eb azon sem lepődik meg, ha egy cica, vagy egy nyuszi érkezik, hogy megszabaduljon hosszúra nőtt bundájától, esetleg egy papagájt visznek körömvágásra, vagy egy vadászgörényt fürdetnek a kutyakozmetikában.

120-150 ezer a tanfolyam

Budai Ildikó kutyakozmetikustól megtudtuk, a szakmát egy körülbelül háromszáz órás OKJ típusú képzés keretében tanítják, mely gyakorlati és elméleti foglalkozásokat is magába foglal, és a bizonyítvány megszerzése után az unión belül bárhol érvényes. A tanfolyamok ára változó, Csongrád megyében körülbelül 120-150 ezer forintért elvégezhető. A szakember elmondta, üzletükben, a Fidó kutyakozmetikában, januártól a táblázatunkban látható komplett kezeléshez fogápolás is jár az ebeknek.

Legalább 15 üzlet a megyében

A táblázatunkban szereplő árak egy komplett kezelés – nyírás, fürdetés, szárítás, karomvágás, fültakarítás és a bűzmirigy-tisztítás – árát tartalmazzák. Ha valaki csak karomvágást kér, üzlettől függően 500-800 forintot kell fizetnie. A fültakarítás 300-900, a bűzmirigy tisztítása 700-900 forintba kerül az általunk megnézett szegedi üzletekben. Egyre több a kutyakozmetika Csongrád megyében. Szegeden, Vásárhelyen, Csongrádon és Makón összesen tizenöt üzletet számoltunk össze, de a tényleges szám nem mondható meg pontosan, hiszen sokan otthon dolgoznak.

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!