Szeged és környéke

2008.01.28. 22:36

Magasnak tartják a belvárosi bérlakások vételárát a lakók

Szeged - Általában 200-250 ezer forintra értékelik fel a belvárosi lakások négyzetméterét az értékbecslők, egy száz négyzetméteres bérlakást, ha valaki készpénzzel fizet, mintegy 12 és 17 millió forint körüli összegért lehet megszerezni. Még a kedvezményes vételár is riasztja a vevőket.

Fekete Klára

Tavaly döntött úgy a szegedi közgyűlés, hogy a korábbi tiltólistát felszabadítja, és eladja a belvárosi bérlakásokat a bérlőiknek. Két lépésben – februárban és júliusban – összesen 1271, addig eladási tilalmi listán volt önkormányzati lakást kínáltak fel megvételre, közülük mintegy ezer a kiskörúton belüli.

Az Arany János utca 1. szám alatti ház lakói is erősen megfontolják, megvegyék-e a lakásokat Fotó: Schmidt Andrea

A Klauzál tér 5.-ben, a műemlék Kárász-házban Waldmann Józsefnéék azt mondták 2007-ben, már korábban is szívesen megvették volna bérleményüket. Az utóbbi egy évben azonban megváltozott a véleményük: rossz állapotban van a födém, rohad a vízvezetékrendszer. A hét bérlő közül végül csak ketten adtak be szándéknyilatkozatot. A vételárat nem tudják, mivel még nem érkezett meg az árajánlat. „Szeretnénk is, de félünk is tőle" – fogalmazott az asszony.


Tilalmi listán maradnak

Továbbra sem adják el a garzonházakat, a szolgálati lakásokat, azokat az ingatlanokat, amelyek építése lakáscélú állami támogatással valósult meg, a jelzáloggal terhelt épületeket, vagy azokat, amelyeknek a bontását tervezik. Ha a jelenleg eladható 2700-2800 szegedi lakást megvennék a bérlők, mindössze 2400 maradna önkormányzati tulajdonban. A Roosevelt tér 14.-ben, a halászcsárda felett lakik Klem Frigyes és felesége. Ők már döntöttek: inkább nem veszik meg száz négyzetméteres lakásukat, mivel a házban mindent ki kellene cserélni. Egy éve még mindenki örült a lehetőségnek, a 13 lakó közül 12 beadta a szándéknyilatkozatát, időközben társasházzá is alakultak, ma viszont már senki se ugrál a tulajdonért. „Igazságtalan – magyarázzák –, hogy aki szépen rendben tartja a lakását, 250 ezret is fizethet egy négyzetméterért, míg a nemtörődöm emberek olcsóbban juthatnak hozzá."

Tulajdonossá válás

Az önkormányzati tulajdonú ingatlanok műszaki állapotát külső cég méri fel, aztán elkészítik a társasház-alapító okiratot, bejegyeztetik a földhivatalban, és a vételi ajánlat csak ezután következhet. Így egy évbe telhet, mire a jelenlegi bérlők tulajdonossá válnak. Az IKV ezzel magyarázza, hogy az összesen 1100 kérelmezőből még csak 400 kapott vételi ajánlatot, és mindössze 100 szerződést kötöttek meg – a felét a belvárosban. Vagyis az ezer belvárosi lakás felére jelentkeztek, és 50 szerződést ütöttek nyélbe.  [namelink name="Bartha László"], Szeged volt polgármestere is bérlakásban él, az Arany János utca 1.-ben. Azt mondta, a jelenlegi feltételekkel nem szeretné megvásárolni a lakását: a bérleti jogot több mint tízmillióért vette, felújította az ingatlant, és most még egyszer annyiért vehetné meg. Ráadásul a ház száz sebből vérzik.

[namelink name="Németh István"], a az IKV Zrt. elnök-vezérigazgatója szerint viszont a bérlőknek meg kellene ragadniuk a lehetőséget, mert felbecsülhetetlen értékhez juthatnak hozzá Szeged szívében. A belvárosi bérlőnek és hozzátartozóinak a becsült érték 70 százalékát kell kifizetni, ha készpénzes a vétel, akkor pedig csak az 58,8 százalékát. Aki hitelt vesz fel, az törlesztő részletként annyit fizet, mint a lakbére.Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!