Szeged és környéke

2008.01.28. 17:24

Öt hónap börtönt kapott szökésért a gyilkos börtönőr

Szeged - Öt hónap börtönbüntetésre ítélte szökésért a Szegedi Katonai Bíróság azt a börtönőrt, aki tavaly augusztus elején több késszúrással megölte barátnőjét. A szegedi férfinek most nem az emberölés, hanem azért kellett megjelennie a katonai bíróság előtt, mert a gyilkosság után napokon át nem ment be munkahelyére dolgozni.

A börtönbüntetés letöltését két év próbaidőre felfüggesztette a bíróság. Az ítélet nem jogerős, a férfi ügyvédje enyhítésért és a cselekmény minősítésének megváltoztatásáért fellebbezett.

A szegedi börtönőr tavaly augusztus elején több késszúrással ölte meg barátnőjét. A gyilkosság után egy csongrádi ifjúsági szálláson bujkált napokig, amikor - lakossági bejelentés után - a kommandósok elfogták, és őrizetbe vették.

A börtönőr ügyvédje szerint a férfi, amikor a gyilkosság után nem ment be a munkahelyére dolgozni csak önkényes eltávozást követett el, ami nem bűncselekmény, csak vétség.

A katonai ügyész szerint azonban a börtönőr bizonyíthatóan megszökött a gyilkosság után, így ezért kell felelnie a katonai törvényszék előtt. A bíró is úgy ítélte meg, hogy a férfi szökést kísérelt meg, ami már katonai bűncselekmény, ezért a börtönőrt 5 hónap börtönbüntetésre ítélte, mely letöltését két év próbaidőre felfüggesztette.

A bíróság az ítélethirdetés előtt újra meghallgatta az igazságügyi elmeszakértőket, mert ellentmondás volt a katonai bíróság és a gyilkosság miatt a polgári bíróság által kért elmeszakértői vélemények között. A bíró végül elfogadta, hogy a börtönőr beszámítható volt a gyilkosság után, és tisztában volt tettei következményeivel.

Az ítélethirdetés után a férfi ügyvédje enyhítésért fellebbezett, így az ítélet egyelőre nem jogerős. Az ügyvéd mindenképpen azt szeretné elérni, hogy a minősítés önkényes eltávozás legyen, ne pedig szökés, mert az utóbbiért kapott felfüggesztett börtönbüntetés azonnal letöltendővé válik, amint a polgári bíróság bűnösnek mondja ki a börtönőrt az emberölésben. Vagyis az ott esetleg kiszabott szabadságvesztéshez a távolmaradásért kapott felfüggesztett börtönbüntetés hozzáadódik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!