Szeged és környéke

2008.01.25. 19:53

Pénzt hozhat a cégeknek az internetes honlap

Szeged - Alig találni ma már olyan céget, amelynek nincs még saját weboldala. Megkérdeztünk internetes portállal rendelkező felhasználókat, milyen előnyei vannak a világhálón való jelenlétnek.

Kancsár Tímea

Az eső is eleredhet a monitoron látható felhőből, és a pizza is automatikusan gőzölög – ilyen és ehhez hasonló grafikákat láthatunk egy-egy cég internetes portálján.

– Hat-hét évvel ezelőtt már készítettem honlapot a vállalkozásomnak, de akkor még csak ismerkedtek az emberek a világhálóval, különösebb előnyt nem jelentett. Az elmúlt két-három évben azonban az interneten rendelők száma a duplájára növekedett, ez az összforgalomban is érezhetővé vált – magyarázta Erdősi Róbert, egy szegedi pizzás cég tulajdonosa. Fontosnak tartja, hogy egy weblap folyamatosan megújuljon, ezért a különböző ünnepek alkalmából mindig más beköszönő oldalt készíttetett, és amellett, hogy a regisztrált vendégek kedvezményekben is részesülnek a rendelt pizza árából, e-mailben üdvözlést is kapnak névnapjuk alkalmából. A pizzéria vezetője elmondta, a világhálón vásárlók többsége fiatal, és nemcsak a kényelem, a kíváncsiság is készteti őket az internetes rendelésre.

Egy szegedi pizzás cég honlapja – egyre többen rendelnek az internetről. Fotó: Frank Yvette
Sándor Zsuzsanna, aki már tizenkilenc éve egy szegedi ingatlanközvetítő iroda tulajdonosa, elmondta: régen szájról szájra terjedt a jó szakemberek híre, az internet segítségével viszont országosan ismertté vált. Ennek köszönhetően jelentősen megnőtt az ügyfélköre. Mostanában már azon sem lepődik meg, ha Írországból, Svédországból és az Egyesült Államokból keresik fel kint élő magyarok, és érdeklődnek, mire elegendő az összegyűjtött pénzük. Tapasztalatai szerint a fiatalabb, potenciális ügyfelek már inkább az internetről választják ki, melyik ingatlant érdemes megnézni.

A legrövidebb út

– Nem utolsó szempont, hogy egy weblapnak jó grafikája legyen, mutatós legyen, de sokkal fontosabb, hogy az interneten „szörföző" látogatóközönség rögtön rátaláljon a keresett oldalra. Ez azonban speciális szerkesztést igényel – magyarázta [namelink name="Horváth Zoltán"], aki egy szegedi webstúdió tulajdonosa és elengedhetetlennek tartja a keresőmarketing alkalmazását. Ez azt jelenti, hogy egy weblap elkészítésének során, vagy egy elavult rekonstrukciójának esetében, ők biztosítják, hogy ügyfeleik oldala az első tíz-húsz ajánlat között szerepeljen, amikor a Google-ban egy kulcsszóra keres a böngésző. Ehhez az kell, hogy a Google illetékesnek „érezze" azt a bizonyos weblapot. Ez úgy érhető el, hogy sok szakmai szöveget tartalmazzon az oldal, illetve a különböző link gyűjteményekben magas legyen a rá hivatkozók száma.

– Nyolc éve csináltattam saját internetes oldalt, de egy vendégem sem annak segítségével kereste fel a szépségszalonomat. Jobbnak láttam megszüntetni – osztotta meg tapasztalatait Lehőcz Szilvia szegedi kozmetikus. Saját honlapnak most sem látja értelmét, de elmondta, egy olyan speciális, természetes alapanyagok felhasználásával készült magyar termékkel dolgozik, amelyet csak a hozzá hasonló szaküzletekben lehet megvásárolni. Szeretne felkerülni a gyártó cég honlapjára, így majd szegedi referenciaüzletként bárki megtalálhatja.

– Egy egyszerűbb weboldal – amely maximum tíz szöveges oldalt tartalmaz – körülbelül már három hét alatt elkészülhet, és a szegedi árakat tekintve 50-150 ezer forintba kerül. A webáruház nagyságú oldalak már több hónapos munkát is igényelhetnek, és 150 ezer forinttól kezdődően akár több száz ezer forintot is fizethet érte a megrendelő – magyarázta a szegedi Bedő Tibor, aki weboldalfejlesztéssel foglalkozik. Elmondta, ha az interneten egy honlapot regisztrálunk, ahhoz saját nevet kell vásárolnunk, amely két évre körülbelül háromezer forintba kerül. A névhez tárhelyet is kell bérelnünk. Ennek ára mérettől függően három és tízezer forint közötti költséget jelent évente. A nagyobb cégeknek folyamatos karbantartást is érdemes igényelniük, a szolgáltatáshoz tartozik, hogy folyamatosan frissítik internetes portáljukat. Havi összege 1000-5000 forint.

Mindenféle anyagi kötelezettség nélkül is lehet honlapja bárkinek. Az ingyenes tárhelyek használatáért cserébe nem egyedül a tulajdonos határozza meg a regisztrált nevet, reklámot is feltehet az oldalra a szolgáltató.

Kis fantáziával és weblapsablonok segítségével mi magunk is készíthetünk saját honlapot.

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!