Szeged és környéke

2008.01.28. 22:57

Szegedi búza a Fornettiben

Szeged - A szegedi gabonakutatóban nemesített búzafajtákat használ termékeihez a Fornetti, valamint a gyermelyi és a székesfehérvári tésztagyár is. A szegedi búzát egyébként az ország vetésterületének 35-40 százalékán, mintegy 300-400 ezer hektáron termesztik. Az ezekből készült liszt a szigorú minőségi követelményeknek is megfelel. <br>

Horváth Levente

A magyar, de közel 20 országban jelen lévő, évente nyolcvanmillió eurós árbevételt és tízmillió eurós nyereséget produkáló Fornetti Franchise termékei előállításához szegedi búzából készült lisztet vásárol a kunszállási malomból.

A látványpékségek kedvelt süteményét, a Szegeden tanult egykori péklegény, ma többszörös milliárdos Palásti József cégénél készítik Fotó: Schmidt Andrea
– A szegedi búzából készült liszt a legszigorúbb minőségi előírásoknak is megfelel. A szegedi gabonakutatóban nemesített búzafajtákat az ország vetésterületének 35-40 százalékán, mintegy 300-400 ezer hektáron termesztik – árulta el a Gabonatermesztési Kutató Közhasznú Társaság tudományos munkatársa, Beke Béla. A szegedi gabonakutatóban évente hat-nyolc új búzafajtát jelentenek be, amelyből évente egy-két fajta kap állami elismerést.

A szegedi búzafajták jól alkalmazkodnak a szélsőséges időjáráshoz, csupán minimális terméskülönbséget produkálnak, így aszályos vagy csapadékos évben is kiszámítható a termőképességük és a minőségük.

Pékmesterből milliárdos

A Fornetti Franchise alapító tulajdonosa, Palásti József 1979-ben Szegeden szerzett sütőipari mesterlevelet. Két évre rá, 18 éves pékmesterként indította el első sütőipari vállalkozását a Bács-Kiskun megyei Kunszálláson. A Fornetti Franchise 1997-ben kezdte meg tevékenységét önálló vállalatként. 2001-től Közép-Európa legnagyobb látványpékség hálózatává vált, már egy évtizede átlépte az országhatárt, sőt: még Kuvaitban is találkozhatunk a cég termékeivel. A cégvezető becsült vagyona 14 milliárd forint, amivel a leggazdagabb magyarok listáján a 25. A gyermelyi és a székesfehérvári Cerbona is a szegedi búzából készült lisztet használja.

– Mindkét tésztagyár több mint kilencven százalékban a szegedi durumbúzából készült grízt használ a tojás nélküli, olasz típusú száraz tésztaféléihez. A hazai köztermesztésben lévő búzafajták közül a szegedi GK Kalász és a GK Petur már több mint tíz éve a legnépszerűbbek közé tartozik – tette hozzá a szakember. Egyébként a szegedi gabonakutatóban nemesített búzafajták állami elismerési procedúrája három évig tart, ezt követi a minősítési folyamat, és csak ezután kerülhet forgalomba a vetőmag.

A szegedi búzafajták külföldön is népszerűek, nagyobb részüket sikerrel termesztik a környező országokban, így Romániában, Szerbiában, Szlovéniában és Szlovákiában is.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!