Szeged és környéke

2008.01.10. 21:31

Tizenötmilliót vitt a Csillagszóró hadművelet

Szeged - Lezárult a hatóságok hat hétig tartó karácsonyi razziasorozata. A megyei mérleg: az ellenőrök nagy hibákat nem találtak, ám még mindig sok a kisebb hiányosság.

Lezárult a Miniszterelnöki Hivatal karácsony előtt meghirdetett Csillagszóró hadművelet elnevezésű átfogó razziasorozata, amely a társhatóságok – APEH, VPOP, ÁNTSZ, munkaügyi és munkavédelmi felügyelet, fogyasztóvédelem – hathetes szoros együttműködésén alapult.
Nem találtak kirívó szabálytalanságokat a kezdeményező élelmiszerlánc-biztonsági és állat-egészségügyi hatóság megyei ellenőrei. Szigeti Sándor igazgató elmondta: 106 élelmiszer-előállítónál és -forgalmazónál vizsgálódtak. Felkerestek 5 hipermarketet, 67 élelmiszerboltot, 16 szakboltot, 7 piacot, 9 vendéglátóhelyet és 2 nagykereskedelmi raktárt. 997 ellenőrzött tétel közül 19-et vontak ki a forgalomból, mert lejárt a szavatossága, vagy nem volt rajta jelölés, fogyasztásra alkalmatlannak mindössze öt bizonyult. Összesen 1,4 millió forint bírságot róttak ki.

A fogyasztóvédelmi felügyelőség regionális igazgatóságának három megyére vonatkozó adatai azt mutatják, hogy a Csongrád, Bács-Kiskun és Békés megyei üzletek hasonló hibaszázalékkal dolgoztak.

Fodor Zoltán igazgatóhelyettes elmondta: ők összesen 307 ellenőrzést végeztek a kereskedelmi és vendéglátó-ipari egységekben, ebből 248-nál volt kifogásuk. 143 esetben szabtak ki fogyasztóvédelmi bírságot, ennek összege elérte a 15 millió forintot. Minőségvédelmi bírságot 60 helyen szabtak ki 5,8 millió forint értékben. 38 esetben büntettek reklámfelügyeleti bírsággal, ennek összege 2,4 millió forint. A forgalomból kivontak 227 darab élelmiszerterméket, mert lejárt a szavatossága, 1454 darab édességet pedig a jelölés hiánya miatt. Értékük meghaladta a hétszázezer forintot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!