Szeged és környéke

2008.01.25. 18:49

Űrutazó Vasarely-kép Szegeden

Szeged - A gyerekkorunkban legendássá vált Grätzer József-féle Sicc-könyv játékos ábráit idézte az első Szegedre érkezett Vasarely-kép, amikor pénteken a Móra-múzeum képzőművészeti osztályvezetője, Szabó Tamás kicsomagolta – úgy káprázott a szemünk.

Dombai Tünde

A gyerekkorunkban legendássá vált Grätzer József-féle Sicc-könyv játékos ábráit idézte az első Szegedre érkezett Vasarely-kép, amikor tegnap a Móra-múzeum képzőművészeti osztályvezetője, [namelink name="Szabó Tamás"] kicsomagolta – úgy káprázott a szemünk. A magyar származású festő, Victor Vasarely Világűr című szitanyomata azért olyan különleges, mert űrutazást tett. 1982. június 24-én Jean-Loup Chrétien, az első francia űrhajós vitte fel a bőröndjében a Szojuz T–6 fedélzetén a Szaljut–7 űrállomásra a Franciaországban élő mester másik 153 alkotásával. A francia és a bázison dolgozó két szovjet űrúr – Vlagyimir Dzsanibekov és Alekszandr Ivancsenkov – írta alá a képeket, és rákerült a Szojuz–T űrhajó és az UNESCO pecsétje.

A 18 milliót érő nyomatot [namelink name="Szabó Tamás"] csomagolta ki [namelink name="Zombori István"] múzeumigazgató társaságában. Fotó: Frank Yvette
A szakemberek nem ismernek más hasonló „űrművet", sőt mondhatjuk, az űrhajós grafikák közül is csupán ez az egyetlen került elő. A többi kering valahol. Ezt az egyet személyesen Vasarely mestertől kapta a legjelentősebb magyar gyűjtő, Csepei Tibor, becslése szerint 100 ezer dollárt – 18 millió forintot – ér. Ő nem rejti véka alá a Világűrt, hanem utaztatja. Most a téli havazások miatt nehezen, de egy bulgáriai kiállításról landolt Szegeden egy autó csomagtartójában, hogy a február közepén nyíló Vasarely-tárlat fő attrakciója lehessen. Talán inkább egy rakétával kellett volna megint fellőni?

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!