Szeged és környéke

2008.01.15. 22:12

Végrendelet - csak ha formailag helyes

Szeged - Rengeteg bonyodalom megelőzhető azzal, ha az örökhagyó még életében elrendezi a vagyoni ügyeit. Végrendeletet kivételes esetben akár szóban is lehet tenni, de legcélszerűbb írásban rendelkezni a hagyatékról és az okiratot közjegyzőnél vagy ügyvédnél letétbe helyezni.

Horváth Levente

Gyakori eset, hogy az örökösök nem tudnak megállapodni a hagyatékról, pedig a marakodás könnyen megelőzhető lenne megfelelő végrendelettel.

Végrendeletet számos formában lehet tenni, akár otthon is elkészíthető, ugyanakkor a jogszabály jó néhány formai és tartalmi követelményt határoz meg, amelyeket korábban lapunk Az ügyvéd válaszol rovatában is kifejtett dr. Juhász György. Ezek közül a legfontosabb, hogy a végrendeletet keltezni kell, továbbá a végrendelkezőnek saját kezűleg kell megírnia és aláírnia. Szükséges az örökös egyértelmű megnevezése is, hogy a szövegből beazonosítható legyen a kedvezményezett személye. Ezért például nem lehet örökösként megnevezni a majdan megszülető unokát, kizárólag ha a végrendelet készítésekor már megfogant.

Haláladó

A Pénzügyminisztérium nyilvántartása szerint 2006-ban 111,1 milliárd forint volt a költségvetés illetékbevétele. Ebből az MDF által csak haláladóként emlegetett öröklési illeték tavaly 11,45 milliárdra rúgott.

– A törvény szerint az örökösöknek örökösödési illetéket kell fizetniük. Ez többek között függ a rokonsági foktól és a hagyaték értékétől is. Lakás vagy föld után kedvezmény jár, míg takarékbetét után nem kell illetéket fizetni. Az örökséget akár vissza is lehet utasítani, végső esetben az állam lesz a törvényes örökös – magyarázta a Szegedi Ügyvédi Kamara elnöke, dr. Dobozy Levente.

A gyakorlat szerint a hagyaték értékének egy százalékát kérik el ügyvédi díjként, ez az összeg nagyobb értékű hagyaték esetén progresszíven csökken. Amennyiben a végrendeletet letétbe helyezik, az pluszköltséget ró a hagyatékozóra. A végrendelet bármikor szabadon megváltoztatható, mindig az utolsó változat marad érvényben.

A végrendeletet közjegyzőnél is letétbe helyezhető, így nem fordulhat elő, hogy elkallódik.

– Ha az örökhagyó vak, vagy valamilyen fogyatékosság, például agyvérzés miatt nem tudja leírni a nevét, akkor kizárólag közvégrendeletet tehet. A közjegyzőnél letétbe helyezett végrendeletek az országos végrendeleti nyilvántartóba kerülnek, ahonnan könnyen visszakereshető, hogy az elhunyt személynek volt-e végintézkedése vagy közvégrendelete – mondta el a Szegedi Közjegyzői Kamara elnöke, dr. Bartha Béláné.

Szóban

Szóbeli végrendelkezés csak kivételes esetekben tehető és csak akkor érvényes, ha a végrendelkező életveszélyben van, vagy képtelen az írásbeli végrendelkezésre. Ebben az esetben szükséges két tanú együttes jelenléte is, akik utólag egymástól függetlenül, egybehangzóan adják elő az örökhagyó akaratát.

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!