Szeged és környéke

2008.01.30. 21:02

Vidéken 18 éve tárcsázunk hat számjegyet

Szeged - Tizennyolc éve hatjegyű a vidéki telefonszám, a körzetek pedig az irányítószámok kiosztásához hasonlóan jöttek létre. Február végéig uniós hívószámokat vezetnek be az országban.

Kiss Gábor Gergely

A telefonszámok – akárcsak a föld mélyén rejlő ásványok vagy a légtér – az állam tulajdonában vannak. A számokkal való gazdálkodásra a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) dolgoz ki koncepciót, és adják ki használatra a telefontársaságoknak az egyes számmezőket.

Apróhirdetés a Délmagyarországban 1914-ből. Itt még kétjegyű a telefonszám Fotó: Schmidt Andrea
Jelenlegi formájukban pontosan nyolcvan év óta léteznek a vonalas telefonszámok. Igaz, akkor még lényegesen kevesebb számjegyből álltak.

Körzetek

A körzetszámokat az óramutató járásával megegyező irányba osztották ki az országban, hasonlóan az irányítószámokhoz. Budapesté az 1-es, míg ha például Miskolcot akarjuk hívni, a 46-os körzetszámot kell tárcsáznunk. A debreceni, hatjegyű telefonszámok már az 52-es körzetben vannak, míg Szegedé a 62-es, Pécsé a 72-es, Soproné a 99-es körzet. – A bevezetéskor a fővárosban öt-, vidéken négyjegyűek voltak – tájékoztatott Márton György. Az NHH szóvivője elmondta: vidéken 1964-től lett öt-, míg 1990-től hatjegyű a telefonszám. Persze előtte is voltak hívószámok: lapunk archívumában a hirdetések között két-, és három számjegyű szegedi számokat is találtunk. A hívó és a hívott azonban ekkor még csak a telefonközponton keresztül, az ott dolgozó segítségével tudott egymással beszélni. A mostani számmezőket az illetékes telefontársaság kéri az NHH-tól ezres csomagban. Darabjáért nagyjából ötven forintot kell fizetniük.

– A számmező nemzeti kincs, hiszen korlátozottan áll rendelkezésünkre – mondta a szóvivő. Az egyes szolgáltatóknak kiadható tartomány egyébként 200-000-tól 999-999-ig terjed. S bár csökken a vonalas

Az uniós 116-000

Hatjegyű új hívószámok jelennek meg Magyarországon, amelyeket 06-os előtét nélkül lehet tárcsázni. Érdekességük: hasonló ügyekben az unió valamennyi tagországában ugyanezt a vonalat kell hívni. A 116-000 például az eltűnt gyerekekkel kapcsolatos bejelentéseket fogadja, ami az NHH tájékoztatása szerint már működik. A hívás minden ország egy-egy hazai civil szervezetéhez fut be, tehát nincsen „központi ügyelet". Február végén már tárcsázható lesz a 116-111-es és a 116-123-as telefonszám is. Előbbi a gyermekek segélyvonala, utóbbi lelki segélyvonal lesz.  előfizetések száma, attól nem kell tartani, hogy a vidéki hatjegyű számokat ismét ötjegyűvé alakítanák át. Mi a helyzet a hétjegyű mobilszámokkal? Ma Magyarországon 11 milliót használunk belőlük.

– Egy mobilszolgáltató összesen nyolcmillió számmal gazdálkodhat, tehát a három összesen 24 millióval. Nem valószínű, hogy rövid időn belül mindenki három mobilkészüléket tartana fent, de ebben az ügyben még mi is óvatosan fogalmazunk – mondta Márton György.

Arról is beszámolt, elvileg semmi akadálya nem lenne annak, hogy Magyarországra egy újabb mobilszolgáltató jöjjön, hiszen a frekvencia és a számmezők rendelkezésre állnak. A rádiótelefonok egyébként kezdetben hat számjegyűek voltak, de itt a kiosztható számok hamar elfogytak. Ekkor kapták az első mobiltulajdonosok számuk elé a kilencest.Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!