Szeged és környéke

2008.02.10. 21:13

A Csongrád megyei képviselők nem kértek rendőri védelmet

Szeged - A rendőrség és a titkosszolgálatok hajtóvadászatot indítottak az országgyűlési képviselőket Molotov-koktéllal, fehér porral vagy más módon fenyegetők kézre kerítésére.

Oláh Zoltán

Az országos főkapitány ötmillió forintot ajánlott fel a nyomravezetőnek, egyúttal rendőri védelmet kínált a képviselőknek és családtagjaiknak. A megyei politikusok hiába utasították el a védelmet, házaikat szemmel tartják.

– Az Országos Rendőr-főkapitányság által kiadott utasításnak megfelelően valamennyi Csongrád megyei országgyűlési képviselővel felvettük a kapcsolatot, s az utasításban foglaltakat maradéktalanul végrehajtottuk – nyilatkozta lapunknak Szenti Szabolcs. A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője ennél többet nem árult el, még azt az információnkat sem erősítette meg, hogy mi úgy tudjuk, egyetlen képviselő sem kért védelmet magának és/vagy családjának, ettől függetlenül a rendőrség mégis szemmel tartja a házaikat.

A képviselőket ért és terrorcselekménynek minősített Molotov-koktélos támadások után, szombaton jelentette be Bencze József országos rendőrfőkapitány, hogy az országgyűlési képviselők biztonsága érdekében a rendőrség valamennyi képviselőt megkeresi, és amennyiben valaki veszélyeztetettnek érzi magát, felajánlja a védelmet számára.

[namelink name="Botka László"] nem kért védelmet, mégis figyelik a házát.
Fotó: Frank Yvette

[namelink name="Lázár János"]t, az Országgyűlés rendészeti bizottságának fideszes elnökét a vásárhelyi rendőrkapitány, [namelink name="Dezső József"] kereste meg. – A kapitány azt kérdezte tőlem, van-e félnivalóm és kérek-e rendőri védelmet. A kérdésekre nemmel válaszoltam – mondta a hódmezővásárhelyi polgármester.

[namelink name="Botka László"], az MSZP megyei szervezetének elnöke: – Bár felajánlották, nem kértem a rendőrségtől védelmet. A családtagjaimmal együtt biztonságban érezzük magunkat. Engem, bennünket – más Csongrád megyei szocialista politikusoktól elérően – nem fenyegettek meg. A véleményünk azonban megegyezik: mindannyian a demokrácia elleni nyílt támadásnak tartjuk a képviselők elleni fenyegetéseket, és elítéljük, függetlenül attól, hogy az illető baloldali, liberális vagy konzervatív. Egy demokrata nem fél!

[namelink name="Vincze László"] (Fidesz) nem kért rendőri védelmet.
Fotó: Bíró Dániel

Géczi Józsefet, az Országgyűlés mentelmi bizottságának szocialista elnökét korábban többször is megfenyegették, a képviselők közül az elsők között kapott fehér port tartalmazó borítékot, ennek ellenére nem kért sem saját magának, sem a családjának rendőri védelmet.

[namelink name="Bodó Imre"] azt mondta, ő nem fél, családja biztonsága miatt sem aggódik, ezért nem is kér védelmet. A fideszes politikus elmondta, a szegedi rendőrkapitány, Zélity László hívta fel telefonon. A rendőrtiszt megkérdezte tőle, környezetében tapasztalt-e, látott-e gyanús körülményeket, a kérdésekre nemmel válaszolt.

– A hét végén nem voltam otthon, bevallom, aggódtam a feleségem és a négy gyermekem biztonsága miatt. Elítélem, hogy vannak, akik úgy próbálnak nyomást gyakorolni kormánypárti képviselőkre, hogy az ő és családtagjaik, sőt a környeztükben lakók életére törnek – nyilatkozta lapunknak [namelink name="Ujhelyi István"] (MSZP) államtitkár.

[namelink name="Ujhelyi István"] (MSZP) aggódott családja miatt.
Fotó: Frank Yvette

[namelink name="Bedő Tamás"]t (MSZP) is megkereste a rendőrség, a kérdések és a válaszok nála is ugyanazok voltak. – Nagyon udvariasan azt kérdezték, hogy biztonságban érzem-e magam és kérek-e rendőri védelmet. Az előbbire igennel, az utóbbira nemmel válaszoltam. És még azt is megkérdezték, hogy zavarna-e, ha a házam közelében gyakrabban bukkannának fel járőrök. Erre is nem volt a válaszom – mondta a csongrádi polgármester.

[namelink name="Vincze László"]t is a csongrádi kapitány, [namelink name="Rádi Norbert"] kereste meg. A fideszes politikus azt mondta, neki nincs mitől tartania, nem is fél, ezért nem is kért rendőri védelmet.

Magyarok Nyilai

A magát Magyarok Nyilai Nemzeti Felszabadító Hadseregnek nevező szervezet vállalta magára a szocialista képviselők lakásánál elkövetett Molotov-koktélos támadások elkövetését; a szervezet erről szóló elektronikus üzenetét a Hír Televíziónak küldte el – adta hírül a csatorna internetes oldala vasárnap. „A péntek hajnali lángok emlékeztessenek minden hazaárulót arra, hogy hol a nem gomb" – állt a levélben. Ez a szervezet vállalta magára Csintalan Sándornak, a Hír Tv műsorvezetőjének a megverését is. Csintalant december 11-én támadták meg lakásának mélygarázsában.

Címkék#Szeged
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!