Szeged és környéke

2008.02.28. 21:46

A hazai átlagbérhez képest magasabb a pedagógusbér

Szeged - Megette az idő a Medgyessy-kormány ötvenszázalékos közalkalmazotti fizetésemelését a tanárok szerint. Noha a hazai átlaghoz képest még mindig többet keresnek, bosszantja őket, hogy a többi szellemi foglalkozású mögött kullognak.

Fekete Klára

Hiába emelték átlagosan ötven százalékkal a pedagógusok bérét 2002-ben, most újra bérkövetelésekkel álltak elő, főleg a pótlékok összegét keveslik a tanárok – írtuk nemrégiben. Az akkori fizetésemelést ugyanis devalválta az idő, sok iskolában évek óta még pár százaléknyit sem fordíthattak béremelésre.

Most annak jártunk utána, hogy a minimálbérhez és a hazai átlagkeresethez képest jelenleg hol tart a pedagógusok illetménye. A KSH és a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) által rendelkezésünkre bocsátott számok alapján az látszik, hogy az összevetésből jól jönnek ki a pedagógusok.


A tanári fizetések mélypontja 2000–2001-re esett: a minimálbér negyvenezer forint volt, a pedagógus kezdő fizetés pedig csak 47 ezer. Ugyanebben az évben a hazai átlagkereset és tanári átlagfizetés szinte hajszálra egyforma: bruttó 100 ezer forint. A Medgyessy-kormány azóta elhíresült ötvenszázalékos közalkalmazotti átlagbéremelése után ugrott jelentősen a minimálbér fölé a tanári fizetés, a kezdők bére duplája lett a minimálbérnek, a pedagógus átlagkereset pedig a legkisebb kereset csaknem háromszorosára nőtt. (A minimálbér 50, a kezdő tanáré 100, az átlagpedagógusé 134 ezer forint volt akkor.)

A legutolsó, 2007-es számok szerint újra közeledik egymáshoz grafikon görbéje, de a pedagógusok még mindig többet keresnek, mint az „átlagmagyar". Megkérdeztük [namelink name="Pap János"]nét, a PSZ szegedi városi bizottságának titkárát, ha a hazai átlagbérek fölött keresnek a tanárok, miért az újabb bérkövetelés. A vezető elmondta, a gond a statisztikai „átlaggal", a kiszámítás módjával van: a KSH ugyanis a pedagógusok valamennyi illetményét, a túlórát, a 13. havi fizetést, a jubileumi jutalmat is figyelembe veszi, holott az nem jár mindenkinek automatikusan. A számok félrevezetnek, sokaknál semmilyen pótlék sincs.


És akkor még nem is beszéltünk a többi diplomás átlagbéréről, akikhez a pedagógusok mérik magukat: a közigazgatásban dolgozó jogászok bruttó 260-400 ezer, a bankokban alkalmazott közgazdászok, a nagyobb cégeknél dolgozó mérnökök 250-500 ezer forintot keresnek, az informatikusoknál pedig a csillagos ég a határ: 150 ezres bruttóról éppúgy tudunk, mint 800 ezer forintos havi illetményről, amelyhez céges mobil, laptop, autó is jár pluszban.

Fórumozók estek egymásnak

Előző cikkünkkel kapcsolatban sokan megírták a véleményüket az interneten, többen indulatosan. A DM on-line-on a fórumozók egyike azt írta, a rendőr, a tűzoltó és a mentős is keveset keres. Egy másik olvasónk a tanárok védelmére kel: amíg nem keresnek 500-600 ezer forintot, nem lesz vonzó a pedagógus pálya. Van, aki szerint el kéne menniük a bányába, hogy megbecsüljék a jót. Egy tanár pedig azt írta, akik a nyári szünetet irigylik tőlük, gondolják át, munkaidejük hány százalékában dolgoznak valójában: a 22 órájukat teljes intenzitással dolgozzák végig. (Egy felmérés szerint 60 százalék a munkával töltött idő.)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!