Szeged és környéke

2008.02.03. 22:24

A parkolóházban feleannyiért áll az autó, mint az utcán

Szeged - Tavaly tovább nőtt, de egy átlagos hétköznapon még így is csupán 30-40 százalékos a szegedi parkolóház kihasználtsága. Pedig a parkolójegyek árának növekedése miatt januártól még inkább megéri az Arany János utcai épületben hagyni az autót.

Horváth Levente

A vidéken egyedülálló, teljesen automatizált szegedi parkolóház 2004 júliusában nyitotta meg kapuit. Az üzemeltető komoly reményekkel vágott bele a vállalkozásba, ám az Arany János utcai épület kihasználtsága elmaradt a várakozásoktól.

Most hétköznapokon 30-40 százalékos a parkolásra épített palota kihasználtsága. Ugyanakkor 2007-ben 10-15 százalékkal több személygépkocsit fogadott a 151 férőhelyes parkolóház, mint két évvel korábban.

– A növekedés részben annak tulajdonítható, hogy az önkormányzat több országos hatáskörű szervnek, és a bíróságnak fenntartott parkolóhelyet megszüntetett, illetve ezeket fizetőparkolóvá alakította át. Ezen intézmények közül jó néhány az Arany János utcában vásárolt bérletet – árulta el Forrai Gábor, a Szegedi Közlekedési Társaság forgalmi és parkolási üzletág-igazgatója.

Hétköznapokon 30-40 százalékos a parkolásra épített palota kihasználtsága.
Fotó: Miskolczi Róbert

A szakember szerint egyre többen ismerik fel, hogy a parkolóház nemcsak biztonságosabb, de lényegesen olcsóbb is, mint az utca. Tény, amíg jelenleg a parkolóházban óránként 160 forintot kell fizetni egy gépkocsi tárolásáért, addig a belvárosban, a zöld zónában 310 forintba kerül egyetlen óra várakozás. Ráadásul a parkolóházban majd mindig találni szabad helyet, nem kell negyed órákat körözni, amíg szabad placcra bukkanunk.

Idén már kétszer volt telt ház

Az eddigi tapasztalatok szerint jeles ünnepi napokon (például augusztus 20-án, szilveszterkor, a szabadtéri játékok idején, valamint konferenciák és nagyobb rendezvények idején) tehetik ki a parkolóházban a megtelt táblát. Idén kétszer volt csúcson a ház, mindkétszer konferencia miatt.

– A parkolóháztól a belváros bármely frekventált helye elérhető öt-hat percnyi sétával, ráadásul ha nincs sor, akkor maga a parkolási procedúra sem tart másfél percnél tovább. Az autósoknak egy futófény jelzi, hogy hol kell megállniuk és behúzniuk a kéziféket, a többit már az automata elvégzi – mondta a gépesített parkolás előnyeiről Forrai Gábor.

A parkolási díjat utólag, a kijáratnál kell kifizetni egy vonalkódos ellenőrző jegy segítségével. A komputer nem megkezdett óránként, hanem negyedórás egységekben számol.

A parkolóházban rejlő lehetőségeket egyre több cég és vállalkozás használja ki: amíg 2006-ban csupán kettő, addig tavaly már hat cég vásárolt flottában bérletet az Arany János utcában. – Akár már három személygépkocsi után is adunk flottakedvezményt, de a legjobban azok a cégek járnak, amelyek minél hosszabb távra és minél több autóra kötnek velünk szerződést – hangsúlyozta az igazgató.

Sokan téli tárolásra használják az épületet, hiszen amíg a március végéig érvényes téli bérlet havi 6000 forintba kerül, addig egy belvárosi garázs bérleti díját 10 ezer forint alatt nem lehet megúszni. A téli akció után 10 ezer forintot kóstál majd a havibérlet – ezért az összegért jelenleg 32 darab egészárú parkoló bérletet lehet vásárolni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!