Szeged és környéke

2008.02.29. 19:19

A Pompidou Központban állított ki és Piafot énekelt

Szeged - A bárénekesnőből festővé avanzsált szegedi Mónus Zsuzsa képeivel és Edith Piaf-sanzonokkal is sikert aratott Párizsban.

Munkatársunktól

A párizsi Pompidou Központban található egyik magángalériában francia festőkkel együtt állította ki vad színorgiában pompázó képeit a szegedi Mónus Zsuzsa. A nyolcvanas években még az éjszakai élet koronázatlan királynőjének számított a Tisza-partján: sanzonokat, táncdalokat, magyar nótát és operettet énekelt a Szeged Bárban és más szórakozóhelyeken.

Gyerekkorában szülővárosában, Hódmezővásárhelyen Csikós Miklósnál, Füstös Zoltánnál, majd [namelink name="Fodor József"]nél tanult rajzolni és festeni, de később úgy tűnt, örökre elcsábította a zene. A Mártélyi Képzőművész Tábor szorgalmas résztvevőjeként azonban az évek során megérlelődött benne a pályamódosítás gondolata.

Mónus Zsuzsa a párizsi galériában festményei előtt.
Fotó: DM/DV

Az alföldi realisták világától hosszú út vezetett saját stílusának kialakulásáig: Dömötör János művészettörténész is elismerően szólt expresszív olajképeiről, és az újvadak közé sorolta. Több egyéni és csoportos hazai kiállítás után Mónus Zsuzsát nemrégiben négy nagyméretű festményével fotók alapján hívták meg a párizsi magángalériába. Nagy sikert arattak a naiv művészet szürreális képi világához közel álló, harsány színekkel operáló képei, amelyekből árad a szenvedély, a vibrálás.

A kiállítás „kísérő rendezvényeként" régi szegedi kollégája, a harminc éve Párizsban élő Csepregi József bárzongorista fellépést is szervezett Mónus Zsuzsa számára: a Grand Boulevard-on, az olasz La Taverne étteremben muzsikáltak együtt. Tizenhat év kihagyás után Zsuzsa kissé lámpalázasan lépett a közönség elé, de az Edith Piaf-sanzonokat is jól fogadták a párizsiak.

Címkék#Szeged
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!