Szeged és környéke

2008.02.20. 20:23

Az egyiptomi papnőtől a mai, modern boszorkányokig

Szeged - Szelleműzés ötezerért, szerelmi kötés tizenötért, mindent megmond a tarot. Reneszánszukat élik a „titkos tudományok", senki sem kiált máglyáért, ha egy boszorkány mágikus praktikákat hirdet.

Farkas Judit

Valóban ez kell nekünk? Jósnőre van szükségünk, vagy csak egy kiadós beszélgetésre? Egész üzletág épült a szellemi vezetésre, derül ki a „szaksajtóból", de a hatalmas kínálatból nehéz kiszűrni, ki a sarlatán, akinek a szellemi utazás csak a pénztárcánkig tart.

– Olyan mágiát még nem látott, amilyet én csinálok, aranyoskám! – győzköd a jósnő, aki hirdetésében szerelmi kötést ajánl különleges szertartással. – Magához is visszavezetem a párját! Hogyan és mennyiért, kérdezzük. – A kártya mindent megmond – suttogja a telefonba rejtélyesen. Ezerötszázért kiveti a tarotkártyát, majd szerelmi kötést tesz a csalfa kedvesre. Ígéri, három napon belül ott sírdogál majd a küszöbön. Nem kell hozzá más, csak egy-egy fotó – na meg tizenötezer forint. És mi a garancia? – Húsz éve dolgozom, és mindig minden varázslatom sikerült! – állítja ellentmondást nem tűrő hangon.

A Jóistent is felkeresi

Elég felütni egy életmód magazint vagy akár a Déli Aprót, esetleg felmenni az internetre, hogy hasonló jellegű magyarázatokra leljünk. Az önjelölt mesterek nagy számban kínálnak anyagi, szerelmi, családi és egyéb problémáinkra holtbiztos tippet, gyógyírt. Felvehetjük a kapcsolatot angyalainkkal, de tanulhatunk szellemgyógyászatot is, beírathatjuk lányunkat tini boszorkányképzőbe – és a legtöbb tanfolyam nem vesz el az életünkből többet néhány hétvégénél. Sőt akár papnőnek is kiképezhetjük magunkat: magával a Duna ősi istennőjével kerülhetünk napi kapcsolatba. Szeretjük a kihívást, ezért feltárcsázunk egy másik számot és párunk hűtlenségére panaszkodunk.

Kártya és macska: a misztikus körítés kötelező.
Fotó: Segesvári Csaba

– A legősibb atlantiszi mágiából származik az egyiptomi, amivel dolgozom – világosít fel titokzatosan az egyiptomi mágus-főpapnő, aki a kártyavetésen kívül a számmisztika és az alkímia segítségével oldaná meg égető gondunkat. Tudását – mint mondta – egyiptomi őseitől örökölte. Már meg sem lepődtünk rajta, hogy nagyobb mágiák előtt magát a Jóstent is fel szokta keresni. Okosabbak azonban nem lettünk, tovább próbálkozunk. – A negatívumokat távolítani kell, likvidálni azt, aki gondjait okozhatja – mondja homályosan a női parafenomén húsz éves tapasztalattal, amikor arra célzunk, ha nem lesz elég a szerelmi kötés, valahogy elbánnánk azzal a bizonyos „másikkal". – Akár halálos rontást is tudok, de lehet, hogy egy eltávolítás elég lesz – biztat, és azt ígéri, kilencven százalék, hogy sikerül a praktika.

Tudományos szemmel

– Általában azok az emberek fordulnak az irracionális világ felé, akik úgy érzik, kiszámíthatatlan az életük, túl sok dolog belső kontroll nélkül történik körülöttük – mondta el dr. Szenes Márta, a Szegedi Tudományegyetem Pszichológiai Intézetének adjunktusa. Hozzátette: mivel fogódzót keresnek, minden konkrétumba belekapaszkodnak, amit a jós mond nekik, és túl könnyen befogadnak mindent, ami ebből az irányból éri őket. A nagyobb társadalmi-gazdasági ideológiai változások idején, mint most Magyarországon is, olyan emberek is elbizonytalanodnak, akik máskor kézben tartják az életüket. De az igazán veszélyeztetettek nem ők, hanem azok, akik egyébként is befolyásolhatóbbak, kritika nélkül képesek vélemények elfogadására.

Jobban szeresse a férjecskéjét

– Addig nem kérek pénzt, amíg nem tudom pontosan, mi a gond – jelenti ki határozottan egy ősi bűbájokkal csalogató hirdetés feladója, amikor a mágikus segítség áráról érdeklődünk. – A kártya majd megmutatja, mi okozza a bajt! Ezerötért kivetem. Ennyit az ingyenes állapotfelmérésről, és sokkal többet az ősi tudásról sem tudunk meg: jósaink nem túl közlékenyek, ha a módszereikről van szó. Azt viszont gyanítjuk: találna valami bűvölnivalót az életünkben, ami további költségekkel járna. Egyetlen jósnő említi, hogy az ő feladata elsősorban a segítség, ezért annyit fogad el, amennyit a vendég rászán: ez mind szép, de azért jó lenne látni, mit szólna egy marék kétforintoshoz.

A női lélekhez meglepő módon egy férfi parafenomén értett a legjobban. – Ha a kártya azt mondja, jogos a gyanú, én azt is elárulom, hogyan szeresse jobban a férjecskéjét! Hiszen egy asszony számára ez a legfontosabb dolog – oktatott ki, miután egy pillanatra elnézést kért és félrehúzta a lábast a tűzhelyről.

A magukat csodatévőként hirdető mágusok kivétel nélkül azt állították, a bűbáj tanulhatatlan. Végzettség alapján tehát véletlenül sem tudjuk ellenőrizni, kiben bízhatunk. És hogy visszakapjuk-e a pénzünket, ha nem hat a varázs? Olyan nincs, mindig hat, kerülték ki a kérdést legtöbben.

Jósnő vagy barátnő

Kérdéses persze, miért hívnánk egyáltalán segítségül mágikus praktikákat. A Sybillaként ismert Szigeti Jánosné maga is azt tapasztalta, sokaknak csak egy nagy beszélgetésre van szükségük, vagy nem tudnak, nem akarnak egyedül dönteni egy fontos lépés előtt. Erre pedig a barátok is megfelelnek: csak jobban ismer minket a legjobb barátnőnk, mint az ezoterikus szaklapban hirdető jövőbe látó...

Címkék#Szeged
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!