Szeged és környéke

2008.02.07. 20:12

Az optikai festészet remekei Szegeden

Szeged - A huszadik századi képzőművészet legjelentősebb magyar származású alkotója, Victor Vasarely főbb műveit néhány hétig a Móra Ferenc Múzeum látogatói is megcsodálhatják. A február 15-én nyíló kiállítás anyagának utolsó darabjai – köztük a közel kétszázmillió forintos aukciós értékű Cheyt-Pyr – pénteken érkeznek Szegedre.

R. Tóth Gábor

Pénteken 11 órakor megérkezik a szegedi Móra Ferenc Múzeumba a február 15-én nyíló Vasarely-kiállítás kollekciójának utolsó szállítmánya is. A pécsi múzeum Vasarely-gyűjteményéből összesen 31 alkotás vendégeskedik Szegeden. E művek biztosítási értéke több mint 253 millió forint. Nyolc hatalmas méretű, darabonként több mint húszmillió forintot érő gyapjú szőnyeg is helyet kap a tárlaton. A legnagyobb szőnyeg közel háromszor három méteres. Ma érkezik Szegedre Vasarely talán legismertebb, legnépszerűbb alkotása is. Ezt az 1970-ben készített, Cheyt-Pyr című, akril-vászon, 150-200 milliós aukciós értékű művet legutóbb Milánóban láthatta a nagyközönség.

Már január végén Szegedre szállították a kiállítás első darabjait. Így például a Csepei-gyűjtemény három művét, köztük a Világűr című szerigráfiát. A tizennyolcmillió forintot érő szitanyomat egyszer még a Földet is elhagyta: 1982. június 24-én Jean-Loup Chrétien, az első francia űrhajós vitte fel a bőröndjében a Szojuz T–6 fedélzetén a Szaljut 7 űrállomásra.

Victor Vasarely egyik legnépszerűbb műve, a mintegy kétszázmillió forintot érő Cheyt-Pyr.
Fotó: DM/DV

A legjelentősebb magyar Vasarely-gyűjtő, Csepei Tibor kollekciójából a mester 1945-ben festett önarcképe, illetve a fia, Yvaral Vasarely festőművész apjáról készített alkotása is látható lesz Szegeden, csakúgy, mint a Szépművészeti Múzeumtól kölcsönkapott kilenc olajkép, illetve kollázs. Ezek összértéke 155 millió forint. Közülük az 1974-ben alkotott Quirar a legértékesebb, ára szerény becslések szerint is meghaladja a harmincmillió forintot. A száz éve született Vasarely legjelentősebb alkotásait bemutató tárlatot február 15-én Pierre Vasarely, a művész Franciaországban élő unokája nyitja majd meg. A kiállítás március 31-én zár.

Névjegy

Az optikai festészet, vagyis „op art" legjelentősebb képviselője, Vásárhelyi Győző 1908. április 9-én született Pécsett. A középiskola elvégzése után, 1925-ben az orvosi egyetem esti tanfolyamait kezdte látogatni, közben pedig egy laboratóriumi eszközöket előállító üzemben dolgozott. A művészet felé 1927-ben fordult: két éven át folytatott grafikai tanulmányokat. 1930-ban Franciaországba emigrált, az önálló művészi tevékenység mellett intenzíven foglalkozott alkalmazott grafikai és reklámfeladatokkal. Közben optikai és kinetikai vizsgálatokat végzett: különböző átlátszó anyagokra készült rajzokat helyezett egymásra, majd utóbb kettős mozgó szerkezeteket készített fehérben és feketében. Festészetének fontos elemévé vált a mozgás, a geometrikus formák társítása. Egykori szülőházában, Pécsett 1976 óta van állandó kiállítása, de a budai Zichy-kastélyban, valamint New Yorkban, Párizsban, Londonban, Buenos Airesben vagy Helsinkiben is láthatók művei.

Címkék#Szeged
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!