Szeged és környéke

2008.02.13. 21:54

Egyéves lett a vizitdíj

Szeged - Egy nap híján egy éve vezette be a kormány a vizitdíjat és a kórházi napidíjat. A népszavazás kapcsán kórházvezetőket, háziorvost kérdeztünk: eltörölnék vagy megtartanák a díjakat.

Tombácz Róbert

Március 9-én népszavazáson dönthetnek az emberek: 2009-től akarnak-e 300 forintokat fizetni az orvosi vizitekért és a kórházban töltött napokért vagy sem. A politikai kampány mindkét oldalon teljes gőzzel folyik. Bennünket a kétféle díjat felhasználó intézmények álláspontja érdekelt.

– A szegedi női klinika vezetőjeként nem engedtem elkölteni a kétféle bevételt, helyette karácsonyi jutalomként kiosztottuk azt az amúgy is alulfizetett nővérek között – mondta el [namelink name="Pál Attila"]. A professzor hozzátette: mióta tavaly júliusban átvette a klinikai központ vezetését is, ugyanezt az eljárást írta elő a klinikavezetőknek. Így idén már minden szegedi klinikán, kórházban az egy év alatt összejött díjakból tudnak majd egy kis pluszpénzt adni a fa alá. A bevétel nem lett volna elég komolyabb fejlesztésre, ezért hasznosabbnak látták a nővérek munkáját honorálni belőle. Ha tehát a népszavazás eltörli a díjakat, a nővérek viszont lemaradhatnak a pluszpénzről.


[namelink name="Várkonyi Katalin"] úgy számolja, a vizit- és kórházi napidíjbevételeik 20-30 százalékát elviszi a pénzkezelés költsége. A szentesi kórház főigazgatója szerint inkább gond a vizitdíj, ugyanis azóta a járóbeteg-forgalom radikálisan visszaesett. Mint mondta, három hónap alatt annyi OEP-finanszírozást veszítettek így, mint amennyi egész évben a vizitdíjból befolyt. Makón is a szentesihez hasonló mértékben csökkentik a díjbevételt a díjak. Pásztor István, a kórház gazdasági igazgatója azonban úgy véli: a vizitdíjnak és a kórházi napidíjnak sem az eltörlése, sem a megerősítése nem oldja meg a magyar egészségügy problémáit.

Mivel az aktív betegellátás – és az ahhoz kapcsolt finanszírozás – 63 százalékát elvonta tavaly a szaktárca, a díjbevételeket működési költségre, napi kiadásokra kellett felhasználnia a vásárhelyi kórháznak. A vizitdíj miatt [namelink name="Kallai Árpád"] becslése szerint ráadásul a járóbeteg-forgalmuk 25-30 százalékkal csökkent. A kétféle díjból származó bevételre szüksége van az intézménynek, ugyanakkor a főigazgató szerint nem ezzel kellene pótolni az évek óta zajló forráskivonást.

Jó is, meg nem is

– Bevételeink 20-25 százalékát a vizitdíj adja, míg a kórházak, rendelőintézetek költségvetésében ez csak nagyjából 1 százalék. Így bennünket valóban érzékenyen érint a népszavazási döntés – mondta el Szilárd András tápéi háziorvos. A Szegedi Háziorvosok Egyesületének elnöke hozzátette: a sok nyűg és konfliktushelyzet miatt kollégái ugyan nem szeretik a vizitdíjat, de rá vannak szorulva. Többnyire az asszisztensek bérét állják belőle – nélküle csődbe mehetnek a háziorvosi praxisok 2009 végére. Finanszírozásuk az infláció ellenére hat éve nem nőtt, sőt megszüntették az eszköztámogatásukat is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!