Szeged és környéke

2008.02.12. 21:59

Évi 80 milliót hoznak Szegednek az óriásplakátok

Szeged - Szegeden több mint 100 ezer négyzetméter reklámfelület található közterületen. A város reklámbevételének – ez mintegy 80 millió forint – 30 százalékát óriásplakátok adják.

Horváth Levente

Szegeden több mint 100 ezer négyzetméter reklámfelület található közterületen. A város reklámbevételének – ez mintegy 80 millió forint – 30 százalékát óriásplakátok adják. Az egy négyzetméternél nagyobb reklámtáblákat csak építési engedéllyel lehet telepíteni, ennek hiányában akár a magánterületen felállított táblákat is eltávolítják.

A város közterületeinek reklám célú hasznosításáért a Szegedi Városkép Kft. felel. A táblák kihelyezéséért közterület használati díjat szednek és ellenőrzik, hogy a már kitett hirdetésekhez beszerezték-e a szükséges engedélyeket. A kft.-nek öt évvel ezelőtt 30 millió forint árbevétele volt reklámokból, ami tavaly 80 millió forintra duzzadt.

A belvárosban drágább a plakát – a díjszabást a városrészek reklámértékéhez igazítják.
Fotó: Segesvári Csaba

Szeged különböző városrészeinek más és más a reklámértéke, a kihelyezett táblák díjszabásait is ennek megfelelően alakították ki. Az első díjkategóriába a belváros, a Fonógyári út, a Temesvári körúton belüli terület a Tisza vonaláig, valamint a főutak, városkapuk és a külső körút két oldala tartozik. Egy itt kihelyezett, 12-15 négyzetméter (ekkora egy átlagos óriásplakát) közötti felület négyzetméterenkénti közterület használati díja 1060 forint havonta. A szabadtéri reklámmal foglalkozó cégeknek – akik aztán tovább értékesítik a felületet – 12 ezer 720-tól 16 ezer 900 forintot kell fizetniük a havi bérletért az óriásplakát méretétől függően.

A város reklám bevételének 30 százalékát, mintegy 24 millió forintot adják óriásplakátok. A kft. csak közterületről jogosult használati díjat szedni, de a magánterületen kihelyezett táblák építési engedélyét is ellenőriztethetik a hatóságokkal.

A nem engedélyezett táblák kihelyezőjével szemben szabálysértési és birtokvédelmi eljárást kezdeményeznek és utólag a közterület használati díjat is megfizettetik az illegális plakátolóval.

Rendcsinálás

– A város reklámbevételeinek egy részét – így az óriásplakátok közterület használati díjából befolyt összeget is – városi rendezvények finanszírozására, illetve fejlesztésekre fordítjuk. Tavaly hétmillió forintos beruházással 32 darab plakátozó hengert vásároltunk, valamint elkezdtük az E5-ös bevezető szakaszának területrekonstrukciós programját is. Ide kivilágított reklámtáblák és tuják kerülnek majd – mondta el [namelink name="Szélpál Gábor"], a Szegedi Városkép Kft. ügyvezetője, aki ígéri, hogy a városba érkező autósok hamarosan áttekinthetőbb és esztétikusabb táblaerdővel találkozhatnak. Első lépésként a közelmúltban mintegy 200 – egy négyzetméternél kisebb – reklámtáblát távolítottak el az E5-ös Szegedre bevezető szakaszán.

Címkék#Szeged
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!