Szeged és környéke

2008.02.03. 22:15

Fogynak a nézők a mozikban

Szeged - Moziba járni már nem olcsó mulatság. A szombat délutáni kikapcsolódás egy négytagú makói család esetében tízezer forintos kiadást jelentett Szegeden. Sokan leszoktak a mozizásról, inkább DVD-n nézik meg a filmeket, mert úgy sokkal olcsóbb.

Kancsár Tímea

– Születésnapi mozizást tartunk. A fiam, Gábor ma töltötte be a tizenötöt, mindenképpen meg szerette volna nézni az Aliens vs. Predator 2. című filmet, hiszen a Harry Potteren kívül ez az egyik kedvence. Nem túl gyakran, egy-két havonta járunk mozizni. Ha Gábor testvére és a férjem is eljön, minimum négyezer forint a szórakozás, és akkor még a büfében nem is költöttünk – magyarázta Csonka Erika szombaton a Szeged Plazában található mozikomplexum előtt.

A Plázában 990 forintba kerül egy teljes árú jegy Fotó: Frank Yvette
Balogi Anikó és párja, Imre is elvitte szombat délután hatéves lányukat, Bogit, és a családfő öccsét, a 15 éves Józsit az Asterix az olimpián című francia családi filmre. Félévente járnak be Makóról a szegedi Cinema Citybe. Ilyenkor a jeggyel, a popcornnal, a kólával, a benzinköltséggel és azzal az egy-egy üdítővel, amit a film kezdetéig elfogyasztanak, körülbelül tízezer forintot költenek. Anikó elmondta, Bogival sok mesefilmet néznek, de azt legtöbbször otthon, DVD-n teszik.

A moziban 990 forintba kerül egy teljes árú jegy, de hétfőtől csütörtökig a diákok igazolványuk felmutatásával, illetve a gyerekek a korhatár nélküli filmekre, este nyolc előtt 790 forintért ülhetnek be. Ez a kedvezmény a termenkénti első előadásra is vonatkozik. A mozi büféjében 370–490 forint a popcorn, illetve 340–450 forint az üdítő – az adag nagyságától függően.

Kíváncsiak voltunk, hogy szombat délután mennyien döntenek a mozi mellett, ezért megkérdeztünk néhány látogatót, körülbelül hányan nézték meg az általuk is választott filmet. Egy hölgy a 15.45-kor kezdődő Kalandorok című magyar vígjátékról kifelé jövet elmondta, úgy látta, a 255 fő befogadására alkalmas teremnek mintegy 13-15 százalékában voltak nézők. Ugyanebben az időpontban Az arany iránytű című filmet a 233 fős teremben vetítették, ahol ugyancsak 13-15 százalék körül lehetett a látogatottság. A programba újonnan bekerülő Asterix az olimpián című filmre sokkal többen voltak kíváncsiak.

A szegedi mozikomplexum kilenc termében általában 14-18 produkciót vetítenek egy nap. A nem gyermekeknek szóló premierfilmeket többnyire egész nap játsszák, a régebbi alkotásokat, illetve a meséket szombat, vasárnap délelőtt és kora délután adják a legtöbbet. Persze van kivétel is. A Shreket például késő este is bemutatták. Attól függően, milyen hosszú egy film, egy premier alkotást akár hatszor-hétszer is vetíthetnek egy hétvégi napon.

Minél inkább kifutóban van egy film, annál kevesebbszer, korábbi időpontban és kisebb teremben adják. Láttunk olyan produkciót, amit csak néhány hétig vetítettek, de például a Jégkorszak több hónapig szerepelt a programban.

Régi mozik Szegeden

Az elmúlt időszakban több új magyar produkciót is bemutattak a Belvárosi moziban, és a filmszínház jelenleg is három díszbemutatóra készül. Szerencsére egyre színvonalasabb magyar alkotások kerülnek a vászonra – osztotta meg velünk tapasztalatait Vörösné Séllei Emma, a szegedi Belvárosi mozi vezetője. Elmondta, náluk 850 forint a teljes árú jegy, és első előadás esetén hatszáz forintot kell fizetniük a látogatóknak, illetve többféle kedvezményes mozibérletet is kínálnak. A rendszerváltás után még három mozi – a Fáklya, a Korzó és a Belvárosi – működött valódi filmszínházként Szegeden. A Belvárosi volt az egyetlen, amely az 1920-as években eredetileg is mozinak épült. A Horváth Mihály utcában 1994-ig működő Fáklya számított mind közül a legkisebbnek: 360 férőhelyes volt. A lebontása után befolyó összegből újították fel a Korzót és a Belvárosit, illetve szereltek be akkoriban országos viszonylatban is ritkaságnak számító, Dolby Digital Stereo hangtechnikát. A Korzó moziban – azaz a régi Vörös Csillagban – 2001 júniusában vetítettek utoljára. Ma már a szimfonikus zenekar székháza és próbaterme Korzó Zeneház néven.
 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!