Szeged és környéke

2008.02.15. 21:00

Gyüdi Sándor az új színigazgató - interjú

Szeged - A közgyűlés pénteken ellenszavazat nélkül választotta meg Gyüdi Sándort, a szimfonikusok igazgató-karnagyát öt évre a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatójává. A július 1-jén hivatalba lépő új direktort terveiről kérdeztük.

Hollósi Zsolt

– „A mi kutyánk kölyke" – ezzel támogatták jelöltségét a színháziak. Ebben egy kicsit az is benne lehet, hogy azt remélik, nem változtat túl sokat.
– Ha úgy gondolnám, hogy nincs szükség változásokra, akkor nem lett volna érdemes pályáznom. Határozott elképzeléseim vannak. Aki kényelemszeretetből azt várja tőlem, hogy minden a régiben marad, annak azt mondhatom: már az is jelzés értékű lehetett, hogy [namelink name="Juronics Tamás"]t neveztem meg művészeti vezetőként. Azt a munkaszemléletet, azokat az elvárásokat, amelyeket a színházcsinálás során a környezetétől megkövetel, a társulat pontosan ismeri.

– Kiben gondolkodik prózai tagozatvezetőként?
– Komoly tárgyalásokat Telihay Péterrel folytattunk, ő egy jelentős színházművész. [namelink name="Juronics Tamás"]sal együtt dolgoztunk vele a kilencvenes években, a szegedi közönség is jól ismeri. Megnéztem Nyíregyházán futó előadását, a Száz év magányt, ami meggyőzött arról, hogy a korábbi rendezéseihez hasonló magas minőségre számíthatok tőle.

[namelink name="Gyüdi Sándor"] július 1-jétől vezeti a színházat.
Fotó: Frank Yvette

– Hogyan képzeli a prózai tagozat megerősítését?
– [namelink name="Juronics Tamás"]sal és Telihay Péterrel hamarosan áttekintjük a helyzetet, a társulat erőit és lehetőségeit. Nem szeretnénk hosszan bizonytalanságban tartani senkit, ezért – ha ez a felállás véglegesül – március közepén sajtótájékoztatót tartunk a jövő év műsorrendjéről, egyben a társulatépítés terén tett lépéseinkről is beszámolunk.

– Jelezte: nem kíván zeneigazgatót kinevezni. Mire lehet számítani az operatagozattal kapcsolatban?
– Több előadást, kamaraoperát, gyermekelőadásokat is szeretnék. A több bemutató abban az értelemben biztosan megvalósul, hogy a Mezzo-operafesztivál a szegedi premiereken kívül eleve plusz négy bemutatót jelent. Társulatban gondolkodom, de a gazdasági kényszert is figyelembe kell vennem, amikor az együttes tagjainak szerződtetéséről döntök majd.

– Családja hogyan fogadta a kinevezését?
– Féltenek, hogy ez a feladat túl nagy terheket ró rám. Azt mondtam nekik: annál többet már nem lehet dolgozni, mint amennyit eddig is dolgoztam. Korábban sok energiát, időt vett el olyan problémák megoldása, amelyek ezentúl majd nem keletkeznek.

Címkék#Szeged
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!