Szeged és környéke

2008.02.15. 19:28

Kardos Imre volt lapunk haditudósítója

Szeged - Egyik barátom hívott föl, hogy kedves ismerőse keresi velem a kapcsolatot. Az lenne csupán a kívánsága, hogy a szerkesztőség vigyen legalább egyszer koszorút a hősi halált halt egykori munkatársa, Kardos Imre fejfájához.

Horváth Dezső

A Belvárosi temetőben nyugszik Kardos Imre. A Lechner téren laktak annak idején, és szomszédok voltak barátom ismerősével. Imre idősebb volt nála, de ő, koránál fogva inkább az öccsét, a Miklóst ismerte. Vele együtt járt gimnáziumba. Miklós a kassai repülőakadémián tanult tovább, Imre pedig karpaszományos őrmesterként haditudósítója volt lapunknak.

Még a nevét se

Megkérdeztem nálam is idősebb ismerőseimet, mindenféle sajtóügyek tudóit, de nem ugrott be nekik a névről senki. [namelink name="Halmágyi Pál"]hoz küldtek, a makai múzeum közismert fejéhez, állítólag mindent összegyűjtött a Makó környéki harcokról. A következőket mondta: „1920. szeptember 22-én Hódmezővásárhelyen született, anyja neve Lippay Nagy Mária. Földeákon fejlövés érte 1944. szeptember 28-án, de Szegeden temették el."

Mentem a Somogyi-könyvtárba. Néhány perc múlva szinte a könyvtár minden dolgozója kezem alá dolgozott, annyi újságot és másfajta visszaemlékező kiadványt raktak elém, ráment a teljes délutánom – mégse találtam még a haditudósító nevét se leírva.

Régtől fogva vallom, kárba veszett idő újságíróéknál nem létezik. Valamit mindig talál. Megtudhattam például, amit már tudtam. A világ legtávolabbi pontjáról is hamarabb érkeztek a tudósítások, mint közvetlen közelről.

Gyémánt Ferenc városőr segített megtalálni Kardos Imre sírját a Belvárosi temetőben. A gránitoszlopon is hadapród őrmesterként szerepel. Fotó: A szerző felvétele
Aki keres, talál

A hadifogoly.adatbanyaszat.hu-ra bukkantam a könyvtárosok segítségével. Az ott szerzett értesülésben nem karpaszományos őrmester Kardos Imre, csak karp. őrv. Elő az Értelmező szótárat! „1945 előtt olyan személy, aki érettségije v. azzal egyenértékű iskolai végzettsége alapján tényleges katonai szolgálata alatt tartalékos tiszti kiképzésben részesült, és megkülönböztetésül karpaszományt viselt." Őrvezető, és nem őrmester? Megállni! A hadifoglyok között tartják a nevét? Nem is volt fogságban!

Már csak egy kis bekötött füzetke maradt hátra, a könyvtár dolgozójának, Horváth Mihálynak a szakdolgozata. Ott összesen két sor olvasható arról, hogy a Szegedi Friss Ujság 1944. október 5-én közöl gyászhírt Kardos Imre hősi haláláról. Háborús körülmények között teljes hét kellett, hogy a hír Szegedre is eljusson.

Gyászközlemény

„Hősi halált halt egy szegedi újságíró

Szomorú hír futott be tegnap reggel a szerkesztőségünkbe. Kardos Imre hadapród őrmester-haditudósító szeptember 28-án Földeákon a Haza védelmében hősi halált halt.

Kardos Imre a Szegedi Friss Ujságnál kezdte újságírói munkáját. Igen fürge, mozgékony riporter volt, aki később a Délmagyarországhoz került, mint bűnügyi rovatvezető.

A háború kitörésekor a Haza őtet is fegyverbe szólította. Mint haditudósító bejárta Galíciát, Bukovinát, s most utóbb került haza belső területre, hogy életét áldozza a hazáért. Nagyon bátran viselkedett. Igazi hős volt, akinek az emlékét az újságíró-társadalom kegyelettel és szeretettel fogja megőrizni.

Temetése csütörtökön délután 5 órakor lesz a szegedi helyőrségi kórházból."

Október 5-e egyébként csütörtökre esett, tehát a temetése napján jelent meg a gyászközlemény.

Koszorú helyett ezzel az írással hajtom meg fejemet emléke előtt. Élnek még olyanok, akik személyesen ismerhették, netán olvashatták is tudósításait.

Címkék#Szeged
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!