Szeged és környéke

2008.02.25. 21:58

Kevesen sztrájkoltak, és hamar abba is hagyták

Szeged - Éjféltől mindössze reggel 9-ig sztrájkoltak tegnap a vasutasok, akkor a VDSZSZ újfent felfüggesztette a munkabeszüntetést.

Munkatársunktól

Megint alig pár órával korábban jelentették be, hogy sztrájk lesz, a követelések pedig változatlanok voltak. Így megy ez már hónapok óta, viszont tegnapra a munkabeszüntetők száma vészesen megfogyatkozott. Délre szinte teljesen helyreállt a menetrend.

Minden a megszokott forgatókönyv szerint zajlott tegnap hajnalban és reggel. A szegedi nagyállomás néhány forgalomirányító és jegyvizsgáló munkabeszüntetése miatt leállt, az épület kongott az ürességtől. A sztrájkolók mérgesen fogadták a sajtó érdeklődését, és egyetlen szó kommentárt sem fűztek szakszervezetük követeléseihez.

Tari János forgalmi koordinátor viszont, túl egy konferenciabeszélgetésen Budapesttel, sorolta a számokat: éjszaka a nagyállomás 17 forgalmistája közül 7, a nappali műszakban 33-ból 6 fő sztrájkolt. Pacz Béla, a személyszállítási központ vezetője még csak az éjszakai összesítéssel rendelkezett 8 órakor: a jegyvizsgálók, pénztárosok és az egyéb beosztású, összesen 83 dolgozó közül csak hárman nem vették fel a munkát. Vagyis vészesen megfogyatkozott a sztrájkolók száma. Délután Szentes-Bíró Ferenctől, a MÁV Zrt. szegedi területi kommunikációs vezetőjétől megtudtuk, valóban kevesen sztrájkoltak, kevesebben, mint az országos átlag. A déli megyékben 536 vonat közül mindössze 20 maradt ki, vagy közlekedett rövidebb útvonalon.

A vasutassztrájk alatt buszok vitték az utasokat Kiskundorozsmára.
Fotó: Karnok Csaba

Minden úgy történt tegnap is, mint eddig minden munkabeszüntetéskor: Szeged sztrájkolt, Dorozsma (és Rókus) dolgozott. Azok az utasok tehát, akiknek mindegy volt, mikor érnek Budapestre, reggel az Indóház téren felszálltak arra a buszra, amely szokás szerint elvitte őket Dorozsmára, hogy onnan szinte menetrend szerinti pontossággal Budapestre utazhassanak. Amikor 9-kor a VDSZSZ felfüggesztette a sztrájkot, a Dorozsmáról már éppen indulásra kész vonatot a szegedi nagyállomásra irányították, hogy onnan 9.42-kor startolhasson a fővárosba. Mintegy húsz utas kapaszkodott föl rá.

Vida István győri nyugdíjas például Szegeden élő lányától utazott egy ceglédi rokonhoz, Pusztai Anna építész hallgatónak pedig csak déltől lett volna órája, igaz, azt megelőzően szeretett volna ügyeket intézni a dékániban.

A szegedi nagyállomás a sztrájk idején. Üres a tájékoztató tábla.
Fotó: Karnok Csaba

A hétfő délutáni tárgyalásokon sem jutott előbbre a MÁV és a VDSZSZ a sztrájkkövetelések ügyében, a következő egyeztetést szerdán 11 órakor tartják. Gaskó István elnök azt mondta: arról még nem döntöttek, hogy alkalmazzák-e a további sztrájkot mint nyomásgyakorló eszközt a következő, szerdai tárgyalás előtt, vagy utána.

Sztrájkrend

2007. november 7.: Kétórás figyelmeztető sztrájkot tart a VDSZSZ, tiltakozásul az egészségbiztosítás átszervezése, a korkedvezményes nyugdíjrendszer tervezett változása és a szárnyvonalak bezárása ellen.
2007. november 21.: Hatórás vasutassztrájk a MÁV-nál.
2007. november 23.: Megint hat órára leáll a vasút.
2007. december 17.: Egynapos sztrájk, a korábbi követelésekkel.
2008. február 1.: Hajnali 3 és déli 12 között állnak a vonatok. Immáron újak a követelések: 10 százalékos béremelés és nettó 250 ezer forintos egyszeri juttatás a MÁV Cargo privatizációs bevételéből.
2008. február 4–7.: Határozatlan idejű sztrájkot hirdetnek, majd három nap múlva váratlanul (február 15-i beígért folytatással) felfüggesztik. Addigra a vonatok mintegy fele már közlekedik. A tárgyaló felek között továbbra sincs egyezség.
2008. február 25.: Sztrájk 0 órától reggel 9-ig.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!