Szeged és környéke

2008.02.26. 20:57

Már ötvennél is több a szalmonellás beteg

Szeged - Ötven körülire emelkedett azoknak a szalmonellásoknak a száma, akik a Fehértói halászcsárdában ettek illetve dolgoztak a torkos csütörtökön. Minden ÁNTSZ-t értesítettek, mert további fertőzötteket keresnek. A Kék Csillagból is jelentkeztek fertőzött vendégek – ide szintén a halászcsárda szállít.

Munkatársunktól

Újabb szalmonellás betegek jelentkeztek azok közül, akik az idei torkos csütörtökön a Fehértói halászcsárdában kapták el a fertőzést. A megbetegedettek száma így már 26-ra emelkedett. Emellett a szakhatóság szűrését követően kiderült: a dolgozók közül is 23-an fertőzöttek. Őket gyógyulásukig – amíg nem adnak negatív székletmintát – felfüggesztették a munkavégzés alól. Ezzel eddig közel ötven embert érint a fehértói fertőzés – tájékoztatta lapunkat Tombácz Zsuzsanna, a régiós ÁNTSZ járványügyi osztályvezetője.

Mint korábban megírtuk, szalmonellafertőzés ügyében vizsgálódik a régiós ÁNTSZ járványügyi osztálya, miután február 9-étől sokan fordultak orvoshoz a betegségre jellemző tünetekkel. Mindannyian a Fehértói halászcsárdában ebédeltek délben vagy délután a torkos csütörtökön. Amint az ÁNTSZ tudomást szerzett a tömeges megbetegedésről, a szakemberek rögtön átvizsgálták a vendéglátóhely konyháját. Mivel azt rendben találták, engedélyezték a további nyitva tartást.

Terített asztal. Az étel minőségéért a vendéglátós felel.
Illusztráció: Tésik Attila

A fertőzöttek közül többen infúziót kaptak, hogy a magas lázzal, hányással, hasmenéssel, járó tünetektől ne száradjanak ki. Egy embert felvettek a fertőző osztályra. Azóta azonban információink szerint már mindannyian felgyógyultak. A régiós ÁNTSZ pénteken e-mailt küldött szét az ország összes tisztiorvosi szolgálatának további fertőzötteket keresve – hiszen a régi 5-ös út melletti vendéglátóhely kedvelt az átutazók között is. A betegség kellemetlen tünetei ugyan pár nap alatt megszűnnek, baktériumokat azonban még egy hónappal a tünetek után is üríthet valaki. Írásbeli nyilatkozataikban a dolgozók is ilyen tünetmenetes hordozónak vallották magukat.

A szegedi Kék Csillagban a torkos csütörtök utáni szombaton étkezők közül is öten jelentkeztek szalmonellás tünetekkel. Közülük háromnál ki is mutatták a fertőzést. Az ÁNTSZ ugyanitt talált két konyhai dolgozót is, akik bár szalmonellásak voltak, állításuk szerint nem betegedtek meg korábban. A Kék Csillagba is a Fehértói halászcsárda szállítja a menüt.

Az ÁNTSZ egyelőre vizsgálja a beszerzett információkat, hét végére ez lezárulhat, akkor döntenek arról is, büntetik-e a fehértói csárdát.

Címkék#Szeged
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!