Szeged és környéke

2008.02.15. 17:14

Neten vannak a szegedi várólisták

Szeged - Pár napja – a megyében utolsóként – felkerültek az internetre a szegedi klinikai központ eddig hiányzó várólistái is. A korábbinál több beavatkozásról kell listát vezetni, továbbra is szívkatéterezésre kell a legtöbbet várni.

Tombácz Róbert

A Csongrád megyei fekvőbeteg intézmények közül utolsóként felkerültek az internetre a szegedi klinikai központ várólistái is. A húszféle beavatkozásról vezetett lista a klinikai központ weboldalán keresztül érhető el.

Mint megírtuk, 2007 elejétől nyilvánosságra kellett volna hoznia minden kórháznak saját várólistáit, de ezt csak a töredékük tette meg. Ezért tavaly szeptemberben a szaktárca és az Egészségbiztosítási Felügyelet úgy döntött: nem köthet szerződést az OEP azokkal az intézményekkel, amelyek januártól nem teszik fel honalpjukra a listákat. Ez azt jelenti, hogy finanszírozás nélkül maradnak, és csődbe mennek az intézmények. Mire azonban a szabályozás életbe lépett volna, megszűnt. Február elejére készült el az új várólistarendelet: eszerint bizonyos szemészeti, fül-orr-gégészeti, ortopédiai, sebészeti, kardiológiai, urológiai és a nőgyógyászati ellátásokból kell várólistát vezetni – a korábbinál többféle beavatkozásból.

A szegedi klinikai központ szinte naponta frissített listája arról tanúskodik: még mindig diagnosztikus vagy terápiás szívkatéterezésre várnak a legtöbben és a legtöbbet. Van olyan a nagyjából ezerötszáz várakozó között, akit 2007. július végén került a listára, de csak idén április elején számíthat arra, hogy ellátják. A nyolc és fél hónapos várakozás mellett van viszont olyan Valentin-napon felvett beteg, aki esélyes rá, hogy már március közepén elvégzik rajta a beavatkozást. Természetesen, ha valakinek jelentősen romlik az állapota a várakozás alatt, az sürgősségi esetként előbbre kerül a listán. Csípőprotézisre nem várnak sokan Szegeden, legfeljebb 2 hónap alatt beültetik az ortopédiai klinikán.

Térdprotézisre van, akinek 4 hónapot kell várnia, de átlagosan 1-2 hónap alatt megoldható a beavatkozás. Szürkehályog-műtétre 6-8 hónapot, epekőműtétre 3-4 hetet, sérvműtétre többnyire csak egy hetet kell várni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!