Szeged és környéke

2008.02.17. 21:07

Polgárőrök a déli végeken

Ásotthalom - Az ásotthalmi zöldhatár mellett járőröztünk a település polgárőreivel szombaton délután. Határsértők helyett szerb határőrökkel találkoztunk – pedig az utóbbi hónapokban megélénkült itt a mozgás.

Kiss Gábor Gergely

Bár a hőmérő nulla fokot mutatott, az ásotthalmi határban az ember hőérzete ennél is kevesebb volt szombaton délután. Ráadásul egyik pillanatról a másikra elkezdett szakadni a hó, süvíteni a szél, és hamarosan köd lepte el a magyar–szerb zöldhatárt. – Ha észrevétlenül át szeretnénk jutni a határon, biztos ilyen időt választanánk – fordultunk Pőcze Leventéhez, az Ásotthalmi Polgárőr Egyesület elnökéhez.

– Mindegy, hogy esik, vagy süt a nap: a huszonkét tagú egyesületből valaki mindig járőrözik a környéken. Ráadásul ilyen látási viszonyok mellett a határsértők is nehezebben boldogulnak – válaszolt a civilben erdészként dolgozó férfi. Az Ásotthalom–Királyhalom közti zöldhatár közelében tényleg csak néhány őz tűnt fel: az állatok szabadon járhatnak-kelhetnek a két ország között.

Balogh Gábor és Pőcze Levente polgárőr gyakran járőrözik az ásotthalmi határban. Fotó: Miskolczi Róbert
Pedig különösen az elmúlt hónapokban heti rendszerességgel
fogtak határsértőket Ásotthalom környékén: a határmozgás a Szerbiától függetlenedni vágyó Koszovó miatt élénkült meg. A múlt héten például egy nagyobb csoport szökött át a zöldhatáron: miután néhányuknak nyoma veszett, a határrendészek a polgárőröktől kértek segítséget. – Egy ásotthalmi presszóban találtuk meg őket. Pechjük volt, mert a presszó pultos hölgye szintén polgárőr – mesélte Pőcze Le-
vente.

Ebben a pillanatban a határ túloldaláról felénk közeledő autót vettünk észre. A két egyenruhás férfi gyanakodva tartott felénk, de miután meglátták kísérőink polgárőr egyenruháját, barátian köszöntöttek bennünket. Szerb határőrök voltak, akik polgárőreinkkel most találkoztak először. A civil egyesület egyébként magyar találmány, az Európai Unióban nincsen hozzá hasonló szerveződés. A szerbek élénken érdeklődtek a polgárőrök munkájáról: hogyan dolgoznak össze a határőrökkel, milyen intézkedési jogkörrel rendelkeznek. A napi hírekkel is tisztában voltak, hallották a televízióban, hogy intézkedés közben lelőttek egy magyar rendőrt. Kérdésünkre elmondták, hogy ezen a napon a szerb oldalon ők sem tapasztaltak semmi rendkívülit.

Ásotthalom felé tartva kísérőink elmondták, a település polgárőrsége viszonylag jó körülmények között tud dolgozni. Erre azért voltunk kíváncsiak, mert tavaly egy román rablóbandát lefülelő csanyteleki polgárőr arról panaszkodott, hogy nekik szinte még benzinre se futja az autójukba. Az ásotthalmiaknak viszont még lopott autók felderítésére alkalmas eszközük is van: a bajai úton és a faluban kémlelik vele az arra haladókat.

Címkék#Szeged
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!