Szeged és környéke

2008.02.08. 22:18

Tavaly kétszáznál is több diák kerülte az iskolát

Szeged - Kétszáznál is több szabálysértési eljárás indult tavaly Szegeden iskolakerülés miatt. Amennyiben a szülők is okolhatók a felhalmozott igazolatlan órákért, akkor maximum 50 ezer forintos pénzbírságot is kiróhatnak rájuk a hatóságok.

Horváth Levente

– Két éve 292 alkalommal, tavaly pedig 212 esetben indult szabálysértési eljárás iskolakerülés miatt Szegeden. Tavalyelőtt 44-szer, míg 2007-ben 25 esetben kellett bírságot kirónia a hivatalnak. Amennyiben a szülők is okolhatók voltak a gyermekük mulasztásaiért, akkor átlagosan 6480 forint büntetést kellett fizetniük – sorolta a statisztikai adatokat [namelink name="Ácsné Gunda Judit"], az általános igazgatási iroda vezetője.

Ha egy tanuló igazolatlan óráinak száma meghaladja a tizenegyet, akkor az iskola köteles értesíteni az önkormányzatot. Az eljárás során először a szülők felelősségét vizsgálják meg. Amennyiben tudtak csemetéjük iskolakerüléséről, ám mégsem léptek kapcsolatba a tanintézménnyel vagy az osztályfőnökkel, akkor pénzbírságot kell fizetniük, ami legfeljebb 50 ezer forint lehet.

Tavaly az esetek majd felénél a szülők nem tudtak róla, hogy gyermekük rendszeresen kerülte az iskolát – ilyenkor megszüntették az eljárást. Az irodavezető kiemelte: számukra elsődleges szempont, hogy az eljárás során tisztázzák a gyermek helyzetét, és megállapítsák, szükséges-e további intézkedés.

Az alsóvárosi általános iskola már az első igazolatlan hiányzás esetén figyelmezteti a szülőket, ezért náluk kevesebb az iskolakerülő. – A Mórából érkezett gyerekek között akadt néhány, akik „elfelejtettek" iskolába járni, de tartósan ők sem hiányoztak. Előbb minden esetben a szülőt értesítjük, de ha ez nem vezet eredményre, akkor a jegyzőnek és a gyermekvédelmi hatóságnak is jelezzük az igazolatlan hiányzást – mondta el az iskola igazgatója, Tibai József.

Amennyiben az ügy a gyermekvédelmi csoporthoz kerül, a gyermekjóléti szolgálat felméri a család körülményeit, és akár a gyermek védelembe helyezését is kezdeményezhetik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!