Szeged és környéke

2008.02.29. 21:54

Tonnaszám pusztultak a halak Csanyteleknél

Csanytelek - Ammóniamérgezés miatt pusztulnak a halak a Pusztaszeri Tájvédelmi Körzethez tartozó csanyteleki halastavakban: eddig 160 mázsát szállítottak el a Silorus Kft. telepéről. A halászati cég szerint a Dong-érből kerülhetett be a méreg a tórendszerbe, ám ezt a hatóságok vitatják.

Bíró Dániel

Február 19-e óta élő hal helyett döglött halat gyűjtenek hálójukba a Csanytelek melletti Csaj-tó halászai: eddig 160 mázsányi haltetemet szállítottak el a Silorus Kft. telepéről. [namelink name="Szabó Zoltán"], a cég ügyvezetője érdeklődésünkre elmondta, amint észlelték a halpusztulás jeleit, leállították a vízbetáplálást, egyúttal értesítették az Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyeletet (Atiköfe). A szakhatóság munkatársai ki is mentek, hogy vízmintát vegyenek, a vizsgálat során pedig kiderült, hogy ammóniamérgezésről van szó – a megengedett határérték több mint százszorosát mutatta ki a laboratóriumi teszt.

A tórendszer medencéi között – az oxigén ellátás miatt – áramoltatják a vizet, mindegyikbe jutott a szennyeződésből, ezért – a kárászok és a méretes pontyok kivételével – egyik tenyésztett halfajta sem bírta ki a mérgezést. A csukák, süllők, harcsák, busák, illetve a tenyészhalak 90 százaléka elpusztult, a kár értéke elérheti a hetvenmillió forintot.

[namelink name="Szabó Zoltán"] úgy érzi, mindent elölről kell kezdenie. Eddig 160 mázsa haltetemet vittek el a tavaktól. Fotó: Segesvári Csaba
– 1993 óta a Dong-érből vesszük a vizet, és még soha nem volt ilyen problémánk. Próbáltuk kezelni a helyzetet, de a vegyszerezés sem segített, mert a pH-érték és az ammóniaszint is nagyon magas volt – mondta lapunknak [namelink name="Szabó Zoltán"]. A halászmester hozzátette: hiába értesítette időben a felügyeletet és a Kiskunsági Nemzeti Parkot, a mérgezés tudomásulvételén kívül nem történt semmi, nem intézkedtek. Bár a halászati társaságnál meg vannak győződve arról, hogy a Kecskemét és Kiskunfélegyháza felől csordogáló Dong-érből juthatott a tórendszerbe a szennyező anyag, ezt a hatóságok vitatják. – Ha nem tudjuk, honnan került a Dong-érbe az ammónia, kár a többi országra mutogatni, ha habzik a Rába. Előbb itthon kéne rendet tenni – vélekedett [namelink name="Szabó Zoltán"]. Úgy érzi, hiába venne föl hitelt, tenyészhalat nem tud vásárolni, mert hiánycikk, ezért mindent elölről kell kezdenie.

– Környezetszennyezésre utaló tényezőt nem találtunk a Dong-ér mentén, ezért az az álláspontunk, hogy nem onnan kerülhetett a szennyező anyag a tórendszerbe – nyilatkozta lapunknak Kardos Sándor. Az Atiköfe igazgatója hozzátette: ha az említett csatornán keresztül került volna a Csaj-tóba az ammónia, ott is elpusztultuk volna a halak, de ilyet nem észleltek. Ugyanakkor szerinte halfertőzés is okozhatta az ammóniafeldúsulást, ezért ezt a lehetőséget is meg kell vizsgálni.

A tenyészhalak 90 százaléka elpusztult, a kár 70 millió forint.
Fotó: Segesvári Csaba

A nemzeti park nem vizsgálódott

Az 1300 hektáros tórendszer a Pusztaszeri Tájvédelmi Körzethez tartozik, így fokozottan védett természetvédelmi terület, az átvonuló vándormadarak fontos pihenő- és táplálékhelye. A haltetemekre lecsaptak az itt telelő szárnyasok is, de elpusztult madárral egyelőre nem találkoztak a Csaj-tó halászai. A tórendszer - amelynél eddig 269 madárfajt figyeltek meg – természetvédelmi kezelője a Kiskunsági Nemzeti Park. Kíváncsiak voltunk az ő véleményükre is, de tegnap az igazgatót nem értük utol. Megkeresésünkre azt a választ kaptuk a nemzeti park titkárságán, hogy értesültek a halpusztulásról, a természetvédelmi őr többször kilátogatott a helyszínre, de azzal kapcsolatban nem volt felmérés, hogy a szennyezés okozott-e kárt a csanyi madárvilágban. A nemzeti parknál hangsúlyozták: a hatósági jogkör nem az övék, hanem az Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyeleté, így ők intézkedhetnek az ügyben.

Címkék#Csanytelek
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!