Szeged és környéke

2008.04.02. 20:33

A hivatal akadályozza a gyógyszerré nyilvánítást

Szeged - Tizennégy éve adtunk hírt először a szegedi biológus, Somlyai Gábor felfedezéséről, a deutériumszegény víz rákellenes hatásáról. Azóta állatgyógyszer és élelmiszer lett belőle, de gyógyszerként nem ismeri el a hivatal.

Dombai Tünde

Biológiát tanulni jött a szegedi egyetemre, mert hallott az akkor új SZBK-ról Somlyai Gábor. Negyedévesen vizsgára készült 1980-ban, amikor jött az ötlete a rákellenes deutériumcsökkentett vízről. Könyvtárnyi irodalma volt a sok deutériumot tartalmazó víz növekedésserkentő erejének, ő viszont a fordítottját akarta kihasználni. Azóta csaknem 30 évet töltött az „élet vizével", ebből 18 ment a kísérleti bizonyításra. A szakzsargonban „fázis kettesnek" nevezett klinikai vizsgálatok 2001-ben fejeződtek be, de az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYI) azóta sem ismerte el az eredményeiket.

– Nem adjuk fel. Újabb „utánkövetéses vizsgálatok" adatai gyűltek össze: Dd-vizet éveken át ivó emlő-, prosztata- és tüdődaganatos betegek adatait értékeltük és publikáltuk. Most agytumoros betegek adatait dolgozzuk fel – mondta megkeresésünkre a fővárosban élő, most 52 éves Somlyai Gábor.

A Délmagyarországban tizennégy éve adtunk hírt először a rák elleni vízről. Fotó: Karnok Csaba

A Délmagyarországban tizennégy éve adtunk hírt először a rák elleni vízről.
Fotó: Karnok Csaba

– Háromszor-négyszer jobb eredményeket érünk el a jelenlegi onkológiai kezelésekhez képest. A statisztika szerint ugyanis például a tüdőrákos betegek fele nyolc hónapon belül meghal, míg a várható túlélést a deutériummegvonással huszonhárom és fél hónapra növeltük. Az áttétes emlőtumoros betegek nyolcvan százaléka két éven belül meghal, ugyanez Dd-vízzel még plusz két év életet jelenthet.

Csapvízből az élet vize

A Dd-vízzel kiváltható a napi másfél-két liter víz. Igaz, nem olcsó, literje 1000-5000 forint. Élelmiszerként háromféle Dd-víz engedélyezett. A leggyengébbet ajánlják az egészségeseknek kúraszerű megelőzésre évente-kétévente két-három hónapra. A másik kettőt a daganatos betegek használják a hagyományos kezelések kiegészítésére.

Somlyai Gábor felfedezését állatgyógyszerként már kilenc éve törzskönyvezték, és élelmiszerként is engedélyezett a fogyasztása. A kutatásra és a gyártásra létrehozott fővárosi HYD Kft.-je és számos forgalmazó értékesíti. A kutató szerint nem szakmai, hanem adminisztratív oka van, hogy gyógyszerként nem ismerik el. A napokban az angliai gyógyszerhivatalnál egyeztetett az egész unióra érvényes engedélyezésről. A legfőbb hátráltató tényező azonban a pénztelenség.

– Nem tudtuk és nem tudjuk megfizetni a törzskönyvezéshez elengedhetetlen vizsgálatokat, ami kétmillió euró körüli (félmilliárd forintos) összeg. Ahhoz, hogy a Dd-vizet humán gyógyszernek minősítsék, még két klinikai vizsgálatsorozatra van szükség, ezt követheti a gyártás. Ez, ha újabb közel félmilliárd forint és a gyártókapacitás is készen áll, körülbelül két-három év.

Cikksorozat a Délmagyarországban 1994-ből

November 7.: Dr. Laskay Gábor, az egyetem növénytani tanszékének kutatója: tudományosan megalapozottnak tartom. Mielőbb engedélyezni kellene, hogy gyógyszerként alkalmazzák.

November 8.: Az engedélyeztetési procedúra hosszadalmas, de jó esély van rá, hogy pár hónapon belül nem csak két fővárosi patikában árulják.

November 9.: Magyarországon kívül még húsz országban folyamatban van a szabadalmi eljárás.

November 10.: Attól az időponttól lehet daganatos betegeknek adni, ahogy az OGYI kiadja az engedélyt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!