Szeged és környéke

2008.04.06. 18:49

A világ egyik legnagyobb szoftvercége tart Szegedre

Szeged - Ha talál alkalmas irodakomplexumot, s elegendő, megfelelő képzettségű munkatársat, Szegedre települhet a világ Top 10-ébe tartozó egyik szoftverfejlesztő cég. Úgy tűnik, az infrastruktúra a nagyobb kérdőjel, az egyetem informatikuskibocsátása megnyugtatóbb.

Kovács András

A szoftveripar Szegeden már-már hagyományosnak tekinthető, egyaránt jelen vannak multinacionális vállalatok, valamint az erősödő helyi cégek. Előbbiek sorában említendők a Siemens PSE, a 3C vagy akár a General Electric részlegei, utóbbiak körébe sorolható lapunk Presztízs-díjasa, a Griffsoft, a Polygon Kft. vagy akár a Scriptum, illetve Szeged Software Zrt.

Az iparág alapját egyértelműen biztosítja a Szegedi Tudományegyetemen hosszú ideje folyó informatikusképzés, illetve a gazdaság közeli tudományos-fejlesztő munka. A helyzet ezzel együtt is az, hogy az egyetemről évente kibocsátott 250-300 végzős jelentős része elmegy a városból.

A szoftveripar alapját az egyetemi informatikusképzés biztosítja. Fotó: Schmidt Andrea

A szoftveripar alapját az egyetemi informatikusképzés biztosítja.
Fotó: Schmidt Andrea

Ezt ismerték fel azok a szoftvercégek, akik közül többen is megkeresték Szegedet. Mint Susányi Tamás, a témával közvetlenül foglalkozó Szeged Pólus Kft. ügyvezetője elmondta, az ITDH közvetítésével több céggel kerültek kapcsolatba. A város humánerő-adottságai megfelelőek, ráadásul a várható bérekben is versenyképesek vagyunk például Budapesttel szemben. Ugyanakkor a szükséges „telephelyi infrastruktúra" nagyon alacsony szintű. Sem mennyiségileg, sem minőségileg nem áll rendelkezésre az a négyzetméter, amire szüksége lehet egy nagyobb cégnek. Ezen próbál – de várhatóan csak középtávon – segíteni a Bertalan híd lábánál az Arcadom Zrt. beruházásában építendő, nemrégiben lapunkban is bemutatott Partiscum irodaház. Addig sem várhatunk azonban tétlenül – mondja Susányi Tamás.

A közelmúltban ugyancsak megtisztelő megkeresés érkezett: egy közel 600 millió dolláros éves árbevételű, a világ tíz vezető szoftverfejlesztő vállalata közé tartozó cég jelezte, hogy több lépcsőben közel 300 fős fejlesztő részleget akar a városban létrehozni. A tárgyalások odáig jutottak, hogy egyrészt sikerült számukra alkalmasnak tűnő ingatlanokat találni – bár ezek még minőségi fejlesztést igényelnek, másrészt elindult az a konkrét munkaerő-toborzás, ami alapján eldől, hogy a cég idetelepül-e.

Diákok a monitorok mögött. Illusztráció: Frank Yvette

Diákok a monitorok mögött. Illusztráció: Frank Yvette
A humánerőforrás kérdéséről a téma szakértője, Virág András elmondta, hogy bár az éves informatikaifejlesztő-kibocsátás megfelelő, a piac „kiszáradt". – Ahhoz, hogy az egyetemen végzetteket itt tartsuk, a jelenleginél is erősebb piacra van szükség. Ehhez nagy lépést jelenthet, hogy egy ilyen – világviszonylatban is meghatározó – szoftvercég indulásképpen 30-50, már tapasztalattal rendelkező fejlesztőre tart igényt. Olyan programozási nyelvekre keresnek szakembereket, mint C++, Java. A szakértő bízik benne, hogy a „szükséges állományt a rendelkezésre álló néhány hét alatt össze tudják szedni". A betelepülni szándékozó cég meghallgatásait – a tervek szerint – április közepén tartja meg.