Szeged és környéke

2008.04.15. 13:49

Egyenlőséget, nem életveszélyt! – keménykedő lakóközösségek

Szeged - A Zsitva soriak politikai döntések helyett a közlekedésszervezés ésszerűségét szeretnék látni, az Ipoly soriak többsége zsákutcája nyugalmát félti. Földre zuhanó ló, bisztróbalesetek rémképe sejlik fel a két utca hamarosan bekövetkező egyirányúsítása kapcsán tartott lakógyűlésen. Riport.

Nagy Zoltán

A kezdetben két-három fős Zsitva sori lakógyűlés néhány perc alatt megmondó tömeggé alakul, láthatólag érzékenyen érinti a kérdés az ott élőket (kattintson az előzményekre!). Nem is kertelnek, rögtön megnevezik problémáik okozóját, ez pedig a politika. Szerintük ugyanis az utcájukat sújtó áldatlan állapot annak köszönhető, hogy közöttük nincs annyi befolyásos ember. Legjobban azt fájlalják, hogy annak idején, 2004-ben, megkérdezésük nélkül született döntés a párhuzamos Ipoly sor egyik végének lezárásáról, ami számukra a lakásaik előtt elszáguldó autók számának drasztikus növekedésével járt.

Alakul a megmondó tömeg. Fotó: Miskolczi Róbert (galéria)

Ipoly soriak: „Röhej"

Huszonnégy éve az Ipoly soron élőket kérdeztünk a változásról. Ők (természetesen) nem hívei az egyirányú forgalom bevezetésének, szerintük így is tele van az utca. Való igaz, parkolóhelyet sem találni. Különben is, amíg nem zsákutcásítottak, folyton balesetek történtek – mesélik –, ráadásul a garázsból kiállás is nehezebb lesz. Bár megkérdezettjeink szerint a többség véleménye ez, azért itt sem egységes az álláspont. A boltos új vásárlókra számít, az eddig kerülni kényszerülők is helyeslik a nyitást.

Szinte ki sem fogynak az őket ért méltánytalanságokból: a közlekedési viszonyok egykori felmérésének felszínessége, az éjszaka randalírozók okozta balesetek, a lakó-pihenő övezetet jelző tábla figyelmen kívül hagyása, óránként 120-130 autó. Az egyik idős hölgy például elpanaszolja, hogy egyszer egy ló annyira megrémült a forgatagban, hogy elesett, és majdnem el is pusztult. Drámai jelenet. Még Lenkovics Barnabás ombudsmannak is írtak, aki válaszában kifejtette: „A forgalomelterelés akkor támogatható, ha a másik útszakaszon megfelelőbbek a körülmények, ezért a zavaró hatások kisebb mértékben jelentkeznek vagy kevesebb lakót érintenek". Hát, ez az, mondják, és száraz tényekkel bombáznak: Zsitva sor 450 lakás + óvoda (fekvő rendőrök védelme nélkül), Ipoly sor: 240 lakás. Tetszik érteni?

A lakók három javaslatot nyújtottak be az önkormányzatnak, ebből választották (ők, ott, fenn) a két utca egyirányúvá tételét (futottak még: 1. lezárni mindkettőt, 2. mindkét részen a régi kétirányú állapot), de az egyéb megoldások is csak úgy záporoznak. És bicikliút is kellene.

De ha a politika eddig ennyire gonosz volt, hogyhogy panaszuk most, négy év után mégis meghallgattatásra talált? - merül fel a kérdés. Nem nagyon értik, talán az egységes és erőteljes fellépés teszi - találgatnak. Amúgy az Ipoly soriakkal nem sok személyes kapcsolat köti össze őket, de ha azok élőláncot alkotnának nyugalmas zsákutcájuk védelmében, akkor a Zsitva soriak is bekeményítenek.

A táblák önmagukért beszélnek. A lakók is. Fotó: Miskolczi Róbert (galéria)


Polgári engedetlenség, dafke lesz. Persze, ez a végső lépés, többségükben a kölcsönös engedést tartják követendő útnak. Egyenlő helyzetet szeretnének, ahogy mondják.

Gyűlés közben érkezik a hír: Csamangó Attila, a fejlesztési iroda munkatársa levelében erre a hétre teszi a munkálatok megkezdését, a jövő héten pedig már az új, egyirányúsított forgalmi rend lesz érvényben (a biciklisek mindkét irányba közlekedhetnek majd). Nem tudják még, hogy jó lesz-e ez nekik, de alapvetően örülnek. Történik valami. Végre.

Címkék#Szeged