Szeged és környéke

2008.04.27. 21:52

Egyre népszerűbb a mobiltelefonos fizetés

Szeged - Évről évre mintegy 40 százalékkal nő azok száma, akik mobiltelefonon keresztül autópálya-matricát vagy lottót vesznek.

Munkatársunktól

Ma már közel húsz vidéki városban, köztük Szegeden is lehet SMS-sel parkolójegyet vásárolni. A budapesti villamosjegy is elérhető közelségbe került, a jövőben pedig a SIM-kártya is fizetőeszköz lesz.

Ma Magyarországon a három legnépszerűbb mobilos fizetéssel elérhető szolgáltatás az autópálya-matrica vásárlás, a mobillottó és a parkolás – mondja Jeszenszky Zsolt, a T-Mobile üzletfejlesztési menedzsere. A ügyfelek többsége húszas évei végén jár, az átlagnál többet telefonál, nyitott az újdonságokra, és jellemzően kényelmes megoldást választ.
A három szolgáltató a közös operátori rendszerrel havonta 200 ezer mobiltelefonos fizetési tranzakciót intéz: ezen belül matricát mintegy 80 ezren vesznek, míg lottót több mint 30 ezren. Ez utóbbit ma még csak a T-Mobile és a Pannon kínálja, de a Vodafone is hamarosan csatlakozik hozzájuk.

Mobilparkolás Szegeden

A pannonosok a 20/4444-660-ra, a T-Mobil ügyfelei a 30/4444-660-ra küldhetnek üzenetet. Be kell írni a rendszámot, majd vesszővel elválasztva elég hozzátenni a kifizetni kívánt idő rövidítését: negyedórára „ne", félórára „fe", egy órára „eg", egy napra „na". Az ABC123 rendszámú autó negyedórás parkolását tehát az „ABC123,ne" tartalmú SMS elküldésével lehet befizetni. A zónahatár és az idő ugyanúgy számít, mint a papíralapú, kitépős jegynél.

A három mobilcég ügyfelei nemsokára BKV-jegyet is vehetnek majd telefonjuk segítségével, a tesztidőszak hamarosan elkezdődik. A hamisíthatatlan, át nem ruházható SMS-alapú jegy vásárlása ugyanolyan egyszerű lesz, mint a sztrádamatricáé, s a BKV-dolgozók is gyorsan ellenőrzik majd az utazási jogosultságot. A jegy független lesz az átszállások számától, s adott időtartamra – hétköznap például 60 perc utazásra – lesz érvényes. Megérkezik a szegedi utas a Nyugatiba, s mire a vonat lelassul, már meg is váltja jegyét, nem kell árusítóhelyet keresnie.

Berkes Tibor, a Pannon GSM Távközlési Zrt. mobilfizetési csoportjának vezetője elmondta: a közeljövőben elterjed a mobiltelefonos fizetés, a SIM-kártya lesz a fizetőeszköz. Terméket, szolgáltatást – akár pénzügyit is – lehet majd vásárolni vele.

A szakember szerint négy nagy terület lesz, ahol ez megvalósulhat: a tradicionális vásárlások, például a boltokban; a távoli, így az interneten keresztüli fizetés; a közműszámlák kiegyenlítése; illetve mobillal lehet majd pénzügyi tranzakciókat is végrehajtani, például zsebpénzt küldeni a kamasz gyereknek.

Virtuális sztrádamatrica

A mobilos autópálya-matrica vásárlásánál a gépjármű rendszámát és a matrica kódját kell elküldeni SMS-ben a 8-100-100-as mobilszámra. A motorkerékpárnál a rendszámot követően szóközt és a D1m üzenetet kell beírni, például „ABC123 D1m". Személyautónál a heti matricánál a szóköz után a heti, havi matricához a havi szót – például „ABC123 havi" – kell megadnunk az SMS-üzenetben. Amennyiben csak a rendszámot küldjük el – például „ABC123" –, továbbra is a személyautókra érvényes D1-es 4 napos matricát vehetjük meg.

A nemzetközi tapasztalatok azt mutatják, hogy a mobilos fizetés ott terjed gyorsan, ahol a – piacon egyébként versenytárs – szolgáltatók összefognak, és közösen valósítanak meg programokat. Ez történik nálunk is.

Szalai Erika, az Első Mobilfizetés Elszámoló Zrt. (EME) vezérigazgatója elmondta, a társaság háromféle fizetési lehetőséget kínál: az előre feltöltött egyenlegről történőt, az utólagos elszámolás alapút a vállalati ügyfeleknek, illetve a vásárlás utáni számlaterheléssel járót, amihez azonban egy speciális banki szerződésre van szükség. Jelenleg ezt a magyar piacon még csak az OTP teszi lehetővé.

A mobiltelefonos fizetést olyan szolgáltatásoknál érdemes bevezetni, ahol ez sokkal kényelmesebb, mint bármi más. Ilyen például a parkolás, ahol a mobil az érmét váltja ki. Napjainkban közterületi parkolásért mobillal a fővárosban és 18 vidéki városban – köztük Szegeden – lehet fizetni, ám május 5-től Szombathelyen is lehetővé válik. Cél az is, hogy a parkolóházakat bevonják a fizetésbe: az idén elsőként Debrecenben három mélygarázsban lehet fizetni mobillal.

Címkék#Szeged
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!