Szeged és környéke

2008.04.16. 22:19

HIV-teszt házilag?

Szeged - Házi HIV-tesztet találtunk egy szegedi szexshopban, és elvittük a regionális ÁNTSZ-hez. Az otthoni változat majdnem tízezer forint, és vagy hiteles, vagy nem. Az ÁNTSZ ingyen szűr, és felelősséget vállal az eredményért.

Gonda Zsuzsanna

Az otthoni terhességi teszthez hasonlóan működik az a HIV-teszt, amelyre egy szegedi szexshopban bukkantunk. A diszkrét kis dobozon a felirat azt ígéri, 5-10 perc alatt kimutatható a HIV-vírus, valamint azt, hogy a teszt „nyugodtabbá tehet minket és biztonságosabbá a világot". A 9800 forintért árult házi HIV-tesztet az ÁNTSZ regionális intézetében bontottuk ki Tombácz Zsuzsanna, a járványügyi osztály vezetője és Kátai Andrea, a vírusdiagnosztikai részleget vezető főorvos társaságában. A házi tesztről korábban ők sem hallottak, ezért kipróbáltuk – követtük a részletes használati utasítást.

Elsőként egy alkoholos törlőkendővel kellett megtisztítani a vérvétel helyét – ujjbegy –, majd tűvel megszúrni. (A vérét egyébként Tombácz Zsuzsanna ajánlotta fel.) A vércseppet a nitrocellulóz membránra kell csöppenteni, és várni. Ha egy csík jelenik meg, akkor a teszt negatív, ha kettő, akkor pozitív, ha egy sem, akkor rossz.

Hiába a cseppentés, az eredmény nem lesz biztos Fotó: Schmidt Andrea

Hiába a cseppentés, az eredmény nem lesz biztos.
Fotó: Schmidt Andrea

E házi változat – a mellékelt tájékoztató szerint – a fertőzéstől számított hat hét után mutatja ki a bajt, az ÁNTSZ által használt, a szakemberek által legérzékenyebbnek és legjobbnak tartott Elisa nevű teszt két hét után. A tisztiorvosi szolgálatnál pozitív eredmény sosem születhet egy vizsgálatból, egy mintából. A „gyanús" mintákat többször megvizsgálják – végül Budapesten is tesztelik. Az otthoni teszt egy alkalomra szól, adhat pozitív fals mintát, ami lelkileg, vagy negatív fals mintát, ami fizikailag nem túl szerencsés.

Szűrés szerdán és csütörtökön

A regionális ÁNTSZ szerdánként dél és fél négy között, csütörtökönként fél nyolctól délig végez AIDS-szűrést vénás vérből. Eredmény egy hét múlva várható akkor, ha a teszt negatív. Ha nem az, akkor további vizsgálatokat végeznek.
Kátai Andrea pozitívumként értékelte, hogy a mellékelt útmutató becsületesen leírja, a teszt házi használatra való, a tájékoztató könnyen érthető, ám „egy labor sosem engedhetné meg magának, hogy ilyesmivel dolgozzon". A teszt forgalmazói szerint a termékük azért is hasznos, mert olyan kérdésre ad választ, „melyet nem szeretnénk másokkal megosztani". Az anonimitás ugyanakkor – ha a páciens így kéri – az ÁNTSZ vizsgálatán is garantált. Az otthoni teszt a gyártók szerint is csak előszűrésre alkalmas, az elkeserítő eredményt más módszerekkel kell megerősíteni. Felhívják a figyelmet arra is, hogy a negatív eredmény nem zárja ki a fertőzés lehetőségét. Szerintük az otthoni vizsgálatot ajánlatos havonta ismételni. A tájékoztatóban az is szerepel, hogy az „eszköz eredményei ugyanolyan pontosak, mint bármely más kereskedelmi forgalomban lévő teszté, a gyártó és forgalmazó azonban nem vállal felelősséget az eredményért vagy az eszközt használó személy által elkövetett cselekedetekért". A beteg tetteiért egyébként az ÁNTSZ sem vállal felelősséget, de az általuk végzett vizsgálat eredményéért igen.

Teszttesztünk végére két slusszpoén is kívánkozik. Az egyik, hogy a majdnem 10 ezer forintos bolti variációval szemben az ÁNTSZ vizsgálata alapesetben ingyenes. Négyezer forintba kerül akkor, ha például külföldi utazáshoz kell az angol nyelvű igazolás; ezer, ha egy kismama csináltatja azért, hogy anyatejet adhasson más babáknak. Az igazi csattanó azonban az, hogy a házi tesztnek sem a dobozán sem a használati utasításán nem találtunk engedélyszámot, gyártót, forgalmazót. Nem csak a felhasználó maradhat anonim tehát, hanem a gyártó és a forgalmazó is.

Ezek is érdekelhetik