Szeged és környéke

2008.04.01. 21:01

Szegeden még nincs igazi aranyláz

Szeged - A szegedi piacot sem hagyta érintetlenül a fővárosban kitört aranyláz. Némi fellendülést érzékelnek az üzletek, de ez még nem az igazi.

Fekete Klára

Egyrészt a nemesfém elmúlt öt évben bekövetkezett folyamatos drágulása, másrészt a bizonytalan gazdasági helyzet miatt vásárolnak egyre többen aranyat. Ma egy gramm arany ékszer 3500, egy gramm „tömböcske" 5300 forintba kerül.

Kis város, kis aranyláz. Míg Budapesten egyre többen vásárolnak értékes ékszereket, vagy kisebb aranytömböket – valójában aranylemezeket –, addig Szegeden csak kisebb élénkülésről lehet beszámolni. Az ország negyedik legnagyobb városában hiába is akarna a nép befektetési célú aranylapkákat venni, nem lehet kapni, holott két BÁV-fiókot is találni. A BÁV Zrt.-nél mellesleg 2004 óta lehet befektetési célú aranylapkákat vásárolni.

A Tisza Lajos körúti üzletben udvariasan megadják a budapesti üzletek elérhetőségét, még azzal a felvilágosítással is szolgálnak, hogy jelenleg csak a 100 grammos tömböcskék kaphatók. Mielőtt bárki egy méretesebb aranyrúdra gondolna, kiderül, három centi hosszú, kábé két centi széles és mintegy 3 milliméter vastagságú lapkáról van szó, amelyet 535 ezer forintért lehet megvásárolni. Az ennél kisebb, leheletnyi vékonyságú aranyrudak most éppen kifogytak a készletből, bővebb információkat pedig a BÁV honlapjáról lehet beszerezni.

Ékszert igen, aranylapkákat nem kapni a megyeszékhelyen. Fotó: Karnok Csaba

Ékszert igen, aranylapkákat nem kapni a megyeszékhelyen.
Fotó: Karnok Csaba

Szegeden tehát „aranyrudak" híján az ékszerek felé fordul a kis pénzű emberek érdeklődése. Mint ahogy azt az egyik belvárosi ékszerbolt tulajdonosa és vezetője, Dobrosi Mária elmondta, valóban érzékelnek némi fellendülést a korábbi pangás helyett. Hozzátette, míg az egyik oldalon megélik a vásárlási kedvet, a másik oldalon azt kell látniuk: egyre többen ajánlják fel eladásra az otthon őrzött ékszerüket. Hallottak arról ugyanis, hogy felment az arany ára. De míg az újonnan eladott 14 karátos arany ékszer grammja most 3500 forint – munkadíjjal együtt 6000-6500 –, addig a hozott aranyat 2600 forintos grammonkénti áron számítják be, ha másik ékszert készítenek belőle.

Többet kell adniuk a tört aranyért a zálogházaknak is – mondta Pálvölgyi Imre, aki az egyik belvárosi üzletet vezeti –, folyamatosan mennek felfelé az árak. Az idősebb generáció tért vissza a piacra – tette hozzá –, akik ugyan az elkövetkezőkben ugrásszerű növekedésre nem számítanak, de tartósnak és biztonságosnak nevezik ezt a fajta befektetést.

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik