Szeged és környéke

2008.04.25. 15:37

Szegedi Nyomozó Ügyészség: hatvanhatan vád alatt

Szeged - Hatvanhat személy ellen emelt vádat egyetlen ügyben a Szegedi Nyomozó ügyészség. Nemcsak az ingatlancsalással foglakozó banda, hanem azon ügyfeleik ellen is vádat emeltek, akikről bebizonyosodott: elkövették a vesztegetés bűntettét.

Kiss Gábor Gergely

A Szegedi Nyomozó Ügyészségen eddig még nem volt példa arra, hogy egy ügyben egyszerre hatvanhat ember ellen emeltek vádat. Most pontosan ennyi embert vádolnak abban az ingatlancsalással kapcsolatos ügyben, amelyben az eljárást még 2006 nyarán befolyással üzérkedés bűntette miatt indítottak, és a napokban fejeztek be.
Lapunk másfél éve arról számolt be, hogy „árverezett” és „végrehajtásos” ingatlanok megvásárlása vett fel egyenként kétmillió forint vételár előleget egy szegedi belvárosi ingatlanforgalmazó iroda nevében H.J.-né. Az ügyvezető igazgató garantálta, hogy a tranzakciót a pénz átvételétől számított 90-120 napon belül lebonyolítják. Az írásban kötött szerződések szerint ennek meghiúsulása esetén a teljes összeg visszafizetését vállalták. A határidők már akkor lejártak: az ügyfelek sem a lakást nem kapták meg, sem pénzüket nem kapták vissza.
A mai sajtótájékoztatón kiderült: B.B. szegedi, és N.E. hódmezővásárhelyi lakos már 2004-től beindította „vállalkozását”. Ebbe az üzletbe kapcsolódott bele később a szegedi ingatlaniroda igazgatója H.J.-né és a szegedi K.T. is. Az ingatlan közvetítés során végrehajtókkal való kapcsolataikra, és arra hivatkoztak, hogy a végrehajtók az ügyfelek által kiszemelt ingatlant csúszópénz fejében csak a kenőpénzt átadóknak szerzik meg. – Végrehajtó-kapcsolatra, illetve jogellenes végrehajtói tevékenységre vonatkozó adatok a nyomozás során nem merültek fel – mondta Pigniczky István ügyész. Ingatlanonként előleg gyanánt a négy fővádlott egyébként háromszáz ezer - kétmillió forintot vett át.
– Az ügyfelek egy része tisztában volt azzal, hogy várhatóan egy végrehajtót is meg kell vesztegetniük, így elkövették a vesztegetés bűntettét. Annak ellenére, hogy ingatlant nem kaptak, és az általuk befizetett összeget sem szerezték vissza: az ügyészség vádat emelet ellenük – beszélt Pigniczky József. Az eljárás során gyanúsítottként összesen 69 személyt hallgattak ki befolyással üzérkedés, hivatali vesztegetés, csalás és okirat hamisítás miatt – 66 személlyel szemben emeltek vádat.
Az ingatlanspekulálók összesen 142 millió forintot csaltak ki megtévesztő módszerükkel – alig 40 milliót sikerült megtéríteniük.
Az átvertek között vannak ismert szegedi közéleti személyek, de a feltűnően jó vételi lehetőség egyikükben sem keltett gyanút.

KERET
Akkor nem nyilatkozott, most nem kapcsolható. Az ügy egyik fő vádlottja H.J-né korábban azt mondta lapunknak: amíg a nyomozás folyik, nem nyilatkozik az ügyel kapcsolatban. Többször is próbáltuk ma elérni, de telefonja „átmenetileg nem volt kapcsolható”.

Címkék#Szeged
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!