Szeged és környéke

2008.04.13. 23:34

Új igazgatót keresnek a szegedi szimfonikusok

Szeged - Pályázatot írt ki a közgyűlés a Szegedi Szimfonikus Zenekar igazgatói posztjára. Erre azért volt szükség, mert az együttes jelenlegi igazgató-karnagya, Gyüdi Sándor július 1-jétől a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatója lesz, és nem lehet egyszerre két intézmény vezetője.

Hollósi Zsolt

Hamarosan megjelenik a Kulturális Közlönyben az a pályázat, amit a szegedi közgyűlés írt ki a szimfonikus zenekar igazgatói posztjára. Az új intézményvezető – akinek személyéről ötfős szakmai bizottság javaslata alapján a közgyűlés dönt várhatóan júniusban – július 1-jétől öt évre kap megbízatást, azaz 2013-ig irányíthatja az együttest. A Szegedi Nemzeti Színház zenekarát tavaly olvasztották a szimfonikus zenekarba, és az így létrejött közel száztagú együttes játszik a Filharmónia Kht. bérleti hangversenyein, valamint a teátrum opera-, operett- és musical-előadásain is. A szimfonikusokat jelenleg igazgató-karnagyként Gyüdi Sándor irányítja, aki július 1-jétől a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatója lesz – és nem lehet egyszerre két önálló intézmény vezetője.

A pályázat kiírásából kitűnik majd: nem igazgató-karnagyot, hanem menedzser-igazgatót keres az önkormányzat, ugyanis a többi hazai zenekarhoz hasonlóan – a szervezeti és működési szabályzat megváltoztatásával – a jövőben kettéválasztják az intézményvezetői és a szakmai irányítási feladatokat.

Gyüdi karmesterként dolgozna tovább zenekarával. Fotó: Schmidt Andrea

Gyüdi karmesterként dolgozna tovább zenekarával.
Fotó: Schmidt Andrea

– Nem lehet két ilyen intézményt párhuzamosan vezetni, mindkettő teljes munkaidőt igényel. A vezetői modell megváltoztatásával nem szakad meg a kapcsolatom a szimfonikusokkal a jövőben sem, hiszen – ahogy a színigazgatói pályázatomban is jeleztem – karmesterként szeretnék továbbra is részt venni az együttes művészi munkájának irányításában.

Az igazgatói poszt betöltéséhez nincs szükség szakirányú zenei végzettségre, lehetőleg jogászt vagy közgazdászt, azaz menedzser típusú szakembert keres a feladatra az önkormányzat – mondta Gyüdi Sándor, aki június végével lemond a zenekarnál betöltött vezetői megbízatásáról. A színház főigazgatójaként azonban továbbra is meghatározó szava lesz abban, hogy a szimfonikusok évadja hogyan alakul.

Információink szerint a zenekarnál eddig művészeti vezetői posztot betöltő Kesselyák Gergely megbízatása megszűnne, a jövőben karmesterként kaphatna feladatot.

Az együttes vezetői

A Szegedi Szimfonikus Zenekart a legendás karmester, Vaszy Viktor 1969-ben szervezte önálló intézménnyé. Az alapító-karnagyot követve 1975-től Pál Tamás, 1983-tól Oberfrank Géza, 1989-től egy rövid időre ismét Pál Tamás, majd 1991-től 1999-ig Acél Ervin állt az együttes élén. Gyüdi Sándor 1999-től vezeti a zenekart.

Címkék#Szeged
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!