Szeged és környéke

2008.06.27. 20:50

A pályaválasztástól az érettségiig

Szeged - Mérnökként kezdte, tanárként, majd szakfelügyelőként folytatta pályáját, de dolgozott a megyei közigazgatásban is Pálfalvi Zsolt. Az Oktatási Hivatal dél-alföldi régiós, a Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszttel is kitüntetett igazgatójának utóbbi napjai a 60-as szám és az ünnep jegyében telnek.

Újszászi Ilona

– Munka miatt jött? – kérdezi a titkárnő az Oktatási Hivatal Dél-alföldi Regionális Igazgatósága irodáiba belépőtől. Azt már az igazgató, Pálfalvi Zsolt meséli, hogy a most meghirdetett két álláshelyre több mint százan jelentkeztek. Újabb ellenőrrel és szakképzési referenssel bővül 14 személyesre az apparátus a hárommegyés hivatalban, amelynek évről évre dagad a feladata.

Az Oktatási Hivatalban a nyár is munkával telik – mondja Pálfalvi Zsolt Fotó: Schmidt Andrea

Az Oktatási Hivatalban a nyár is munkával telik – mondja Pálfalvi Zsolt
Fotó: Schmidt Andrea

– A pályaválasztási akcióktól kezdve a középiskolai felvételik, illetve az érettségi vizsgák megszervezésén át a kompetenciamérésekig, egyéb ellenőrzésekig és a szakképzés átalakításával járó tennivalókig, sőt: a tanulmányi versenyek tálalásáig szünet nélkül az iskolai év feladatainak megoldásáért dolgozunk. A hatókörünkbe tartozó regionális fejlesztési és képzési bizottság a szakképzést szolgáló egymilliárd forint fölhasználásáról dönt – adja a hivatali munka vázát Pálfalvi Zsolt, akit a hazai közoktatás gyorsmérlegének elkészítésére kérünk.

– A postai feladóvevény kitöltése ugyanúgy nem jelenthet gondot egy mai, a kompetenciaalapú képzésben részesült diáknak, mint annak eldöntése, hogy a szokásosnál kétszer nagyobb, de háromszor többe kerülő pizzát érdemes-e megvásárolni – hoz pozitív példát Pálfalvi Zsolt annak illusztrálására, miért tartja jó iránynak azt, amerre az utóbbi időben elmozdult a hazai közoktatás. A lényeg, hogy a diák az iskolában megszerzett tudást alkalmazni tudja a mindennapokban is.

Negatívumként pedig azt említi elsőnek, hogy romlott a tantestületek személyi összetétele. Azt értéknek nevezi, hogy a kompetenciamérés egyre kiterjedtebb. Ezek – más listákhoz, például a felvételi, vagy tanulmányi verseny eredményeihez hasonlóan – hozzájárul ahhoz, hogy a szülő és a gyerek könnyebben választhasson továbbtanulási helyet.

Hatvan

Az egyik szegedi ipari szakmunkásképző iskolában 1972-ben mérnök-tanárként kezdte pályáját a néhány napja 60. születésnapját ünneplő Pálfalvi Zsolt. Az ipari szakmák elméleti és gyakorlati oktatását 1976-tól szakfelügyelőként ellenőrizte az akkor négymegyés „régióban". A megyei tanács, majd a területi önkormányzat hivatalában egészen 2004-ig humánpolitikai ügyekkel foglalkozott, majd az Országos Közoktatási Értékelési és Vizsgaközpont, majd Oktatási Hivatal Dél-alföldi Regionális Igazgatóságának vezetője. A háromgyermekes, „kétunokás" családfő eddigi munkásságát a Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszttel ismerték el.

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!