Szeged és környéke

2008.06.26. 20:33

Ajándékkoncert: július 29-ére várják a közönséget

Szeged - Hatodik alkalommal rendezik meg július 29-én a Dóm téren a Szegedi Szimfonikus Zenekar ingyenes ajándékkoncertjét, amelyre lapunk előfizetői között is kisorsolunk majd belépőjegyeket.

Munkatársunktól

Az elmúlt években már tematikus műsorral készültünk a Szegedi Szimfonikus Zenekarral az ajándékkoncertre. Korábban jeles komponisták évfordulói adták az ötletet: két évvel ezelőtt Mozart- és Bartók-műveket játszottunk, tavaly pedig Kodály-koncertet adtunk. A 2008-as esztendő a környezetkultúra éve; mivel a zárt hangversenytermekhez képest a Dóm téri nézőtérnek sokkal direktebb a kapcsolata a természettel, a Muzsikáló természet címet adtuk az idei ajándékkoncertünknek.

A természeti környezet – jelenségek, tájak, élővilág – által inspirált zeneművekből kötöttünk csokrot – mondja az est karmestere, Gyüdi Sándor. – A felcsendülő darabokhoz diaporáma is kapcsolódik: Imre Tamás fotóművész a művekhez illő képeket vetít majd. A darabok többsége programzene, azaz a szerző által hitelesített konkrét programja van például A tengernek vagy a Pastoral szimfóniának is. Ezért azokat az asszociációkat, amelyekből a zenei gondolat táplálkozott, képi formában is szeretnénk megjeleníteni.

A műsor

Csupa népszerű darab, komolyzenei sláger szerepel a szimfonikusok ajándékkoncertjének műsorán: Mendelssohn Hebridák nyitányával indul a hangverseny, majd Beethoven VI. „Pastoral" szimfóniája, valamint két Debussy-mű, A tenger és az Egy faun délutánja következik. Muszorgszkij Éj a kopár hegyen című darabja zárja a programot. A szabadtéri Reök-palotában található jegyirodájában egy héttel a koncert előtt osztják majd az ingyenes jegyeket – és lapunk előfizetői is igényelhetnek majd játékos akció keretében belépőket.

A mostanra hagyománnyá lett ajándékkoncertre a Szentivánéji álom két hétvégi előadássorozata között, július 29-én, kedden kerül sor, egyelőre nem lehet tudni, a díszlet lehetővé teszi-e majd, hogy a szimfonikusok ne a zenekari árokból, hanem a színpadról játsszanak. Gyüdi Sándor – aki akkor már a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatójaként vezényli jelenlegi együttesét – úgy véli: nagyon fontos a muzsikusok számára, hogy minden nyáron óriási érdeklődés kíséri a kezdeményezést. A Dóm téren egyetlen estén ilyenkor több szegedi polgárhoz juttatják el a muzsikát, mint amennyien az egész koncertévad összes bérleti hangversenyén megfordulnak.

– Ilyenkor sok olyan ember is eljön meghallgatni bennünket, aki évad közben sohasem jár koncertre. Épp ez a célunk: ne egy elit réteg szórakozása legyen csupán a komolyzene, hanem minél többen ébredjenek rá, hogy milyen élvezetes élményt jelent – hangsúlyozza a karmester.

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!