Szeged és környéke

2008.06.09. 21:34

Az egészségmánia veszélyei

A túlzásba vitt, fanatikusan végzett alakformálás vagy akár a függőségig vezető, egészségre törekvő táplálkozás már kóros. Az egészség- vagy biomániát ortorexiának nevezik, amit csak néhány éve tartanak számon a szakemberek.

Lévay Gizella

A labilis énképet és a testsémazavart emeli ki a pszichiáter, az edzők szerepének és szakmai tudásának felértékelődését hangsúlyozza a fitneszedző. Véleményük szerint a leginkább veszélyeztetett a középiskolai korosztály.

Az ortorexiát mint betegséget dr. Steven Bratman amerikai pszichológus határozta meg először 2001-ben, miután már hosszú évek óta foglalkozott anorexiában, illetve bulimiában szenvedő betegekkel. Ez a betegség 2003-ban egy fiatal lány halálát okozta. Az orvosok évekig kezelték anorexiával – bár bizonygatta, hogy „csak" azért eszik keveset, mert arra figyel, hogy amit eszik, egészséges legyen. Az ilyen problémával küzdő emberek belebetegszenek, ha meg kell enniük egy általuk egészségtelennek tartott pizzát vagy szendvicset. Az ortorexiásokat másként biomániásoknak nevezi a szaknyelv.

Kulcsszó: a kényszeresség

– Mániákusan az utolsó fillérjeiket is bioételekre költik az ilyen emberek, ettől várják, hogy egészségesek legyenek – fogalmazott Mátrai Gézáné természetgyógyász, aki a különféle női, illetve életmóddal foglalkozó magazinokban megjelenő, felszínes, félrevezető írásokat tartja veszélyesnek.

Az ortorexia legfőbb tünete az egyén szélsőséges ragaszkodása az egészséges életmódhoz. A kulcsszó a kényszeresség, azaz ha valaki az egészséges életmód függőségének mindent, a munkáját, a családját is alárendeli. Súlyos szorongást, feszültséget élhet át, ha nem kapja meg a boltban az általa egészségesnek vélt joghurtot, a teljes kiőrlésű lisztből készült péksüteményt, ha nem teljesítheti napi futásadagját, vagy ha nem mehet edzőterembe. Ez utóbbinál beszélhetünk edzésmániáról, azaz exorexiáról.

Az egészséget hajszoló életmód a kóros soványság előkapuja. Fotó: MTI

Az egészséget hajszoló életmód a kóros soványság előkapuja. Fotó: MTI
Naponta háromszor edzett

– A túlzott edzés elsősorban a középiskolás lányok körében fordul elő gyakrabban – fogalmazott Bibarc Tünde, a B52 fitneszstúdió vezetője és edzője. Mint hangsúlyozta, ezek a fiatalok még keresik az útjukat, saját magukat, és ha nem találnak támaszt, szülői segítséget, akkor az edzőteremben kárpótolják magukat. Példaként elmondta, hogy egy középiskolás lány naponta háromszor, reggel fél hétkor, délután négykor és este kilenckor járt az edzőtermébe, akkor már iskolába sem járt.

Nagyon óvatosan és körültekintően kellett közelíteni a kislányhoz, aki éppen egy családi traumát élt át, és senkitől nem kapott segítséget. Ezért az edzőteremben kereste a vigaszt. – Manapság rendkívül megnőtt és felértékelődőtt az edzők szerepe, fontos lett az ő pozitív, erőt adó személyisége és a szaktudása. Ilyen esetekben a problémával küzdők rájuk figyelnek, tőlük nyerik az energiát. – emelte ki a fitneszedző. A túledzés komoly sérüléseket okozhat, a szervezetnek, az izomnak regenerálódásra van szüksége.

A mesterséges szépség


Abban viszont minden szakember egyetért, hogy mindez elsősorban pszichikai okokra visszavezethető probléma. – Négy-öt éve figyeltünk fel arra, hogy háziorvosi beutalóval, testi panaszokkal – fejfájással, rossz közérzettel – naponta egy-két páciens felkeresi a pszichiátriai rendelést. Az ilyen emberek tudat alatt nem fogadják el, hogy az életükhöz a fájdalom, a gyász, a veszteség, vagyis az élet sötétebb oldala is hozzátartozik – hangsúlyozza dr. Boros Ildikó pszichiáter, aki hozzáteszi: az ilyen páciensek, ha nem mosolyognak, folyamatosan nem sugározzák a jókedvet, máris úgy érzik, valami baj van. – A fogyasztói társadalom egyik terméke a mesterséges szépség eszménye, és azoknál az embereknél, akiknél labilisabb az énkép, az önértékelés, torzulásokat okoz.

A szakember szerint ez a tendencia fokozódni fog. – Az ortorexia egyfajta testsémazavar – véli dr. Boros Ildikó –, melynek során az illető az áhított ideához képest tökéletlennek gondolja magát. Az új klinika gyermek- és ifjúságpszichiátriai osztályán jelenleg két lányt kezelnek – számolt be dr. Havasi Mónika, aki a túlzásba vitt, fanatikusan az egészséget hajszoló életmódot az anorexia nervosa (kóros soványság) előkapujának tartja. Elárulta, hogy az egyik páciens 16 évesen 43 kilóra fogyott le. Olyan osztályba jár, ahol divatot és stílust is tanulnak, és négy osztálytársa modellkedik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!