Szeged és környéke

2008.06.27. 00:07

Bérlakás-eladási boom Szegeden

Szeged - A városi tulajdonban lévő 5080 bérlakásból mintegy 2800 került eladósorba, azt követően, hogy a szegedi közgyűlés tavaly felszabadította a tiltólistát. Tegnapig ezer vételi kérelem érkezett az IKV Zrt.-hez.

Munkatársunktól

Ezer vételi kérelmet kapott az IKV Zrt. csütörtökig – nyilatkozta lapunknak Németh István elnök-vezérigazgató azzal kapcsolatban, mekkora az érdeklődés az eladó önkormányzati bérlakások iránt. Mintegy 100-110 ház lakói fogtak össze, nemcsak a belvárosból, hanem a lakótelepekről és a város más pontjairól is. Mint ismeretes: Szegeden 5080 bérlakást tartanak számon, közülük körülbelül 2800 eladható.
Az IKV Zrt. eddig 684 vételi ajánlatot postázott, így a lakók már konkrét információk birtokában tervezgethetik, milyen forrásból szerezhetnek tulajdonjogot. Csütörtökig 202 szerződést alá is írtak az ingatlankezelő társaságnál.

Fontosak a részletek

A becsült vételárból kedvezményeket kapnak a lakásban élők és az elővásárlásra jogosultak. Érdemes utánanézni a részleteknek: a történelmi belvárosban például a becsült érték 70, a lakótelepeken a 60 százalékáért válhatnak tulajdonossá a volt bérlők, ha részletekben fizetik ki a vételárat. További árcsökkenést jelent, ha valaki egy összegben fizet, ezért írtuk, hogy a kikiáltási ár 50-58 százalékért meg lehet vásárolni a lakást.

A folyamat időigényes, de az IKV Zrt. igyekszik minél rövidebb határidőkkel eljutni a szerződéskötésekig. A jelenleg társasházban élők akár 30 nap alatt is megkaphatják a vételi ajánlatot, a 100 százalékban önkormányzati tulajdonú épületekben azonban hosszabb az átfutás. Miután a lakók 90 nap gondolkodási időt kapnak az IKV ajánlatát követően, akár háromnegyed év is eltelhet, mire a bérlő tulajdonossá válik.

A bérlakások iránti érdeklődés az utolsó fél évben felgyorsult. Noha már tavaly év elején döntött a közgyűlés a korábbi tiltólisták felszabadításáról, a lakók csak mostanában szembesültek azzal, hogy a folyamatos lakbéremelés miatt jobban megéri, ha tulajdonosokká válnak. Még abban az esetben is, ha hitelt kell felvenniük. Az általában 180-200 ezer forintos négyzetméterárakon eladósorba került otthonok ugyanis – egyösszegű fizetés esetén, amely a banki hitellel együtt értendő – a becsült érték 50-58 százalékáért megvásárolhatók. Jelenleg egy 80-100 négyzetméteres belvárosi lakás lakbére 25-30 ezer forint, mivel tavaly kétszer, idén pedig egyszer, az év elején drágult a lakbér, legutoljára 20 százalékkal.

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!