Szeged és környéke

2008.06.01. 23:36

Csigolyatörést szenvedett Szeged zsokéja a Nemzeti Vágtán

Szeged - Súlyos sérülést szenvedett a Nemzeti Vágta tegnapi középfutamában Szeged lovának zsokéja – a többi Csongrád megyei „színű" ló el sem jutott odáig. A vásári hangulattal kombinált újszerű lovas országimázs-fesztivál tömegeket vonzott, miközben mindenki saját települését fényezte.

Tombácz Róbert

Csigolyasérüléssel szállították kórházba a Nemzeti Vágta első középfutamából Szeged lovának, Arany Pataknak a zsokéját, Tormási Gyulát tegnap délután. Hogy mikor épülhet föl, azt egyelőre nem tudni, valószínűleg a gerincvédője mentette meg az életét. Az előfutamát megnyerő rutinos zsoké azután szenvedett súlyos sérülést, hogy lova a második kör elején a palánknak sodródott, ő pedig ráesett a fémkordonra. A ló nem sérült meg, futott tovább. A mentőegység azonnal a helyszínre sietett – miközben érthetetlen okból újból elindult a „maradék" öt lovas, akiket visszarendeltek a célhoz. A drámai eset után a zsokéval nem, csak a ló tulajdonosával, Miksi Istvánnal sikerült beszélnünk, aki szerint legnagyobb versenytársuk, az orosházi Cinkostárs – aki egyébként a futamot nyerte – leszorította Tormásit. Emiatt igyekeztek megóvni a futamot, de a zsűri szerint túllépték az erre adható háromperces határt – a szegedi ló így kiesett a versenyből.

Csongrád megyéből egyedül Tormási Gyula (piros felsőben) jutott a középdöntőbe Fotó: Schmidt Andrea

Csongrád megyéből egyedül Tormási Gyula (piros felsőben) jutott a középdöntőbe.
Fotó: Schmidt Andrea

A Nemzeti Vágta ugyanakkor – a szegedi dráma ellenére – mint lósportos, hagyományőrzős, kultúrmissziós rendezvény nagy sikert aratott. Ez már akkor gyanítható volt, amikor tegnap délelőtt tízkor jó harmincfős közönséget épített maga köré pillanatok alatt Simmer Sándor. Az Andrássy úti Vágta Korzón Csongrád sátrában állt neki a lófejes kanál megfaragásának a „szilvás teától" jó hangulatba kerülő, bajuszos férfi. – Van öt percük? Mérjék! – kérdezte, és öt perc után tényleg lófej alakot vett föl a fakanál nyele. Humorát és ügyességét megtapsolta az alkalmi közönség. Ekkor még „csak" pár ezren lehettek az „országimázs-fesztiválon" – délutánra hetvenezresre duzzadt a tömeg.

A plakátmontázzsal díszített szegedi sátor előtt honvédek álltak – élükön Vass Lászlóval, a szegedi hagyományőrző honvédalakulat vezetőjével. Tizennyolc szegedi honvédet vezényeltek föl Pestre – mondta el –, akik szombaton és vasárnap is korhű zubbonyban álltak helyt a harmincfokos fülledtségben a Hősök terén megrendezett csatajelentekben. A tömegben a hároméves forma, nyakban és babakocsiban utaztatott, perecmajszoló kicsiktől, a fakardos gyerekhuszárokon át a hamvasítótól lilahajú nénékig minden korosztály érdeklődve sétálgatott – figyelve a települések önmarketingjét. Meg a patkoló- és fegyverkovácsok, az íjkészítők, nemezelők és más „lovas" mesterségek helyszínen dolgozó képviselőit.

Tormási Gyula itt még örült a középdöntőbe jutásnak

Tormási Gyula itt még örült a középdöntőbe jutásnak.
Fotó: Schmidt Andrea

A hírességek – mint Stohl András, Hajas László, Geszti Péter –, illetve a sajtómunkások a Műcsarnok mellett felállított VIP-tribünökről nézhették a versenyt, a többiek „belülről", a Hősök teréről, és az ötszáz méter hosszú, ovális pálya széléről buzdíthattak. A futamok közt – amelyeket lovashuszárok és zászlóvivők vezettek fel – a kommentátorok időnként figyelmezettek, hogy mindenki igyon elég folyadékot, mert nagyon meleg van. Állítólag ingyen is osztottak vizet – bár mi ilyet nem láttunk. A sör, később pedig a kolbász, flekken, kürtőskalács és más vásári étkek viszont jól fogytak, pénzért is.

Megyénk először a harmadik futamban volt érintett: a pályasorsolás után Szentes lova a négyesről indult, Baba viszont csak az utolsó helyre ért be. – Na, most nézz ide, most nézz ide! – kiabált a futam közben a pályára egy férfi, kezében egy fényképezőgéppel. Kiderült, a nyeregben ülő helyes zsokélány helyett a lovat akarja lekapni. Tíz méterrel odébb Andy Vajna fotóztatta magát három huszárral – a fotót a lovasok akarták.

Szeged lovának zsokéját mentő szállította el

Szeged lovának zsokéját mentő szállította el.
Fotó: Schmidt Andrea

Miközben a hőség a tetőfokára hágott, jött a hatodik futam – a szegedi lóval. A másfél perces két és fél kör volt az addigi legizgalmasabb, legszorosabb: Balatonfüred lova egy fejjel vezetett a szegedi előtt – a dorozsmai angol telivér viszont az utolsó fél körben megelőzte egyetlen igazi vetélytársát. Arany Patak középdöntős lett. Később a lovak „boxutcájában" a zsoké, a középfutamban súlyos sérülést szenvedett Tormási Gyula azt mondta, voltaképp taktikázott: hagyta ellenfelét „kifutni" a végére, így a kanyarban megelőzhette. Miközben a középfutamra készülve lova bokáját tekerte be fáslival, bennünket is fölvilágosított: a középdöntő eredménye szerinte attól függ, mennyire fáradt el fejben a ló – a galopplovak ugyanis a lovin egy nap csak egy futamot szoktak menni. A fordulókra pedig nagyon kell figyelni – hangsúlyozta. És éppen egy ilyen szűkös helyen sodródott végül a kordonnak, leesett a lóról, kórházba került, így Szeged kiesett a középfutamból.

Ötből semmi

A szentesi ló – mint föntebb írtuk – volt az első, amelyik a Csongrád megyét képviselő versenyzők közül kiesett, de sem a futamában harmadik csongrádi Theseus, sem a sándorfalvi színekben induló, szintén harmadik helyen végző Jellem, sem pedig a vásárhelyi Tűhegy nem jutott be a középfutamokba. A legközelebb Tűhegy járt hozzá, aki szoros versenyben második lett Debrecen lova után. A leginkább reményteljes, középdöntőbe bejutott szegedi ló és zsokéja járt végül a legrosszabbul.

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!