Szeged és környéke

2008.06.26. 22:46

Csodák palotája a szegedi Kálvárián

Szeged - Szeretne egy szegedi csodák palotáját az önkormányzat. A pályázatról és a kulturális centrum leendő helyszínéről ma dönt a közgyűlés. A tervek szerint a Kálvária sugárúton építkeznének.

Gonda Zsuzsanna

A Kálvária sugárúton, körülbelül négyezer négyzetméteren, 1,9 milliárd forintból, nagyrészt pályázati forrásból hozná létre az önkormányzat a „szegedi csodák palotáját". Erről is dönt ma a közgyűlés. Az intézményt az önkormányzat tartaná fent, célja – a pályázati kiírás szerint –, hogy közérthető módon mutassa be a város felsőoktatásához és gazdaságához kötődő tudományterületeket. A kulturális centrum a város, az egyetem és a Százszorszép Gyermekház közös „szívecsücske". Ide költözne az 1984 óta a Kálvária téren lakó, az ezerhatszáz négyzetmétert már rég kinőtt gyermekház.

Orbán Hédi intézményvezető elmondta: most naponta hatszáz állandó látogatójuk van, gyakoriak a teremgondok, a nagyobb rendezvényeikhez a jelenlegi épület szűk. Nagyon szeretnék a költözést: az új házban a tervek szerint lenne állandó kézműves- és modellezőműhely és nagyobb színházterem is.

A kulturális centrumban berendeznének látványlabort, kreatív foglalkoztató teret, interaktív kiállítóhelyet. Utóbbiban egyetemi gyűjteményeket mutatnának be, többek között azt az egyedülálló informatikai gyűjteményt – közel kétszáz tonnányi muzeális értékű számítógépet –, amelyet jelenleg az Öthalmi úti volt szovjet laktanyában tárolnak. A gépek között olyan is akad, amelyikből a szegedi az egyetlen fellelhető példány a világon. A kiszemelt, Kálvária sugárút–Jósika utca–Londoni körút–Gogol utca által határolt tömböt jelenleg az IKV használja, műhelyek, garázsok, irodák vannak benne.

A pályázati keretösszeg 9,1 milliárd forint, Szeged ebből 1,71 milliárdot szeretne.

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!