Szeged és környéke

2008.06.16. 19:01

Cukorbetegség

Szeged - A Park Egészségközpont orvosainak segítségével olyan betegségeket, gyógymódokat mutatunk be, amelyek sokakat érintenek. Ezúttal a cukorbetegségről olvashatnak összeállítást.

Többen kimutatták, hogy a fizikai tevékenység (például rendszeres napi, legalább félórás, tempós gyaloglás) még testsúlycsökkentés nélkül is mérsékli a magas inzulinszintet, akár 50 százalékkal is. Az étrendnek önmagában nincs közvetlen szerepe a diabetes kialakulásában, legfeljebb közvetve, elhízást okozva káros a túlzott édesség- és szénhidrátfogyasztás. A telített zsírok (állati zsiradékok többsége, kivéve halak) bőséges fogyasztása közvetlenül befolyásolja a vérzsírok szintjét, így az inzulinhatás csökken, és szerepet játszhat a cukorbetegség kialakulásában. A rostdús étrend megelőző hatású.

A nemnek és az életkornak is szerepe van a betegség kialakulásában. Egyes népességek esetében a nők 2-es típusú cukorbetegsége dominál, másoknál a férfiaké. Kialakulásában elsősorban szociális tényezők, elhízás, fizikai tevékenység a meghatározók, de a biológiai tényezők befolyása sem kevésbé döntő. A szív- és érrendszeri történések vizsgálatakor 40-55 éves korig a férfiakban gyakoribb, a nőknél hasonló előfordulása a menstruáció utáni időszakban következik be az érvédő ösztrogénhatás elmaradása miatt. A terhességi cukorbeteg nők később valódi cukorbeteggé válhatnak.

A cukorbetegek 50 százaléka 65 év feletti. A gyakoriság 60 és 80 év között 18 százalék, 80 év felett már 40 százalék. Egyesek szerint, ha a civilizációs ártalmak továbbra is hasonló ütemben hatnak, akkor 60-65 éves korára a lakosság 50 százaléka cukorbeteggé válik.

Dr. Regényi Jakab
diabetológus szakfőorvos,
Park Egészségközpont

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!