Szeged és környéke

2008.06.06. 19:25

Dóra királynő 55 kötetet olvasott

Szeged - Egy év alatt 55 könyvet olvasott el, ezért a városi könyvtár könyvkirálynő címmel tüntette ki a 9 éves Csizmadia Dórát. A városi könyvünnepen a 2007-es év könyve díjat kapta Tandi Lajos Kass-kötete. Heten kaptak könyvtámogatást.

Dombai Tünde

A betűbirodalom legbuzgóbb felfedezőit jutalmazta meg pénteken a könyvhét fő gyerekattrakciójaként a Somogyi-könyvtár. A könyvtárosok, vagyis a birodalom őrzői egy éven át 155 ifjúsági és gyerekolvasmányt ajánlottak a legifjabb olvasóik figyelmébe. Ebből a legtöbb könyvet olvasókat hívták meg a városháza dísztermébe.

Közülük a mindössze 9 éves Csizmadia Dóra fedezte fel a betűbirodalom legtöbb tartományát, azaz a legtöbb könyvet ő olvasta el: 55-öt egy év alatt. A kislányt Palánkainé Sebők Zsuzsanna, a városi bibliotéka igazgatója koronázta meg. Az udvarmester kihirdette: a tabáni iskola harmadikos tanulója összesen 6575 oldalt „fedezett fel", ami egy kupacba tornyozva 70 centiméter magas, és összesen 131 kilót nyom. Dóra királynő lapunknak elmondta: az 55 olvasnivaló közül a Felbukkan egy szombóc című tetszett neki legjobban. Az ajánlatból a legtöbb könyvbirodalmi alattvaló a Vukot, a Bob és Bobeket, valamint a Harry Potter és a Bölcsek Kövét olvasta. Egyedül a királynő olvasta csak el a listáról a Gyönyörű nyár és a Majomsziget címűt.

A 9 éves Csizmadia Dóra kapta meg a könyvkirálynő koronáját. Fotó: Miskolczi Róbert

A 9 éves Csizmadia Dóra kapta meg a könyvkirálynő koronáját.
Fotó: Miskolczi Róbert

Ezután főkönyvherceggé ütötték a 40 és 50 közötti kötetet „felfalt" Rácz Zsuzsannát, Bujdosó Rebekát és Perényi Gellértet. Könyvhercegi címet heten kaptak, a birodalom tagjává népes olvasótábort választottak. A legifjabb felfedező palánta – akinek egyelőre nővére olvas fel a Somogyiból kölcsönzött remekekből – a négyéves Nagy Csaba Szabolcs lett.

Hét kötetre egymillió forint

A városi könyvünnepen bemutatták az idén először háromkötetes Szegedtől Szegedig antológiát. Kormos Tibor, a kulturális bizottság elnöke átadta a 2007-es Év könyve díjat: Tandi Lajos vette át Tizenkét tétel Kass János művészetéről című, a Bába és Társai Kft.-nél megjelent kötetéért. 7 alkotó kapta meg a város összesen 1 millió forintos könyvkiadási támogatását: Baka Istvánné, a Bába és Társai Kft., Bene Zoltán, Árpás Károly, a Fiatal Szegedi Írók Köre, Orcsik Roland és a Szegedi Írók Társasága.

Délmagyarország / Délvilág hírek Keresse a témát a holnapi Délmagyarországban és Délvilágban is!

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!