Szeged és környéke

2008.06.22. 22:00

Drótszamárbarát munkahelyek

Szeged - Egymást érik a kerékpárosakciók, amelyek arra hivatottak, hogy elérjék: minél többen pattanjunk nyeregbe, és válasszuk a környezetbarát bicikliket. Szegeden egyre több cég támogatja, hogy bringával járjanak munkába a dolgozók.

Kovács Kriszta

Ha egy lelkes szegedi arra gondolna, hogy biciklivel jár dolgozni, eszébe juthat egy-két érv, amellyel rögtön lebeszélheti magát a környezettudatos viselkedésről. Például: mit vegyen fel? A nadrág szára olajos lehet, miniszoknyában meg nem illik. Ráadásul nyár van. Mire beér, jó az esély egy kellemetlen „sportfoltra" a hóna alatt. És van biciklitároló a cégnél?

Csupa jogos kétely, amiket a környezetvédelmi minisztérium a legújabb akciójával szeretne megszüntetni. A program célja a kerékpárbarát munkahelyek kialakítása. Arra lehet tehát pénzt szerezni, hogy a kerékpártárolón kívül még öltözőt és zuhanyzót is kapjanak a munkába bringázó kollégák.

– Sohasem járok tömegközlekedéssel, ha lehet, télen-nyáron biciklizik az egész család – mondja Andrejcsik István. Az operaénekes lányai az édesanyjukkal, Anikóval kerekeznek mindenhová: iskolába, hegedű- és csellóórára. – Innen, Kecskéstelepről ott vagyok bárhol tíz perc alatt, nem kések el a munkából sem – teszi hozzá a baritonista.

Andrejcsik István operaénekes és a lányok télen-nyáron nyeregben vannak. Fotó: Karnok Csaba

Andrejcsik István operaénekes és a lányok télen-nyáron nyeregben vannak.
Fotó: Karnok Csaba

A munkába bringázás nem kiváltság. Segítséget kértünk a Magyar Kerékpárosklub szegedi szervezetétől, hogy megtaláljuk a város kerékpárosbarát munkahelyeit.

– Az általam ismert cégek közül a Tisza Volán Zrt. és a környezetgazdálkodási kht. pályázhatna a legnagyobb eséllyel a minisztérium felhívására – mondja ifj. Nagy Gábor, a kerékpárosklub szegedi vezetője. – Mindkét helyen fedett kerékpártároló és öltözők is vannak – tette hozzá.

„Bringázz a munkába!"

A környezetvédelmi minisztérium pályázatára olyan munkahelyek és iskolák jelentkezhetnek, ahol fontosnak tartják, hogy korszerűsítsék a kerékpáros infrastruktúrát, és bringázásra ösztönözzék a kollégákat vagy a diákokat. A pályázatokat június 30-ától lehet benyújtani, keretösszege 1,6 milliárd forint.

– Inkább a fizikai dolgozók járnak nálunk kerékpárral – tájékoztatott Molnár Tamás, a Tisza Volán Zrt. infrastrukturális divíziójának szakmai vezetője. – Még nem láttuk a felhívást, de utánanézünk, és még az is lehet, hogy pályázunk – mondta.

Két éve bővítették a kerékpártárolókat a környezetgazdálkodási kht.-nál. – Nyáron a dolgozók körülbelül egyharmada jár biciklivel – közölte Lu-
kács Attila. – Hamarosan kibővítjük a vizesblokkot. Ez több dolgozót ösztönözhet arra, hogy kerékpárral jöjjön dolgozni – mondta a társaság műszaki részlegének vezetője.

A városi kollégiumokról tapasztalatból tudják a kerékpárosklubban, hogy „bringapártiak". – Az Ortutayban és a Vedresben vannak fedett tárolók, és a zuhanyzást is meg lehet oldani – adta tudtunkra Nagy Gábor. – Mindkét helyen sok dolgozó ki is használja mindezt. Emellett az egyetem épületei egyre korszerűbbek – bringásszemmel is.

Persze bármelyik munkahelyre lehet biciklivel járni – mi ezeket a kerékpárosbarát munkahelyeket találtuk Szegeden.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!